Hírek

2010.10.04. 05:27

A kormány nemzeti színű ekéje

Ahogy látom és tapasztalom, az alig néhány hónappal ezelőtt hivatalba lépő Orbán-kabinet nem csupán ismeri azt a viszonylag keveset emlegetett bölcsességet, miszerint a magyar ember hátán akár szántani is lehet, csak nemzeti színű legyen az eke, de a kormányzás során alapoz is rá.

Stanga István

Noha arra nem mernék fogadni, hogy Boross Péter egykori miniszterelnök célzatosan idézte azt a kevesek által ismert, ám nagyon is mély igazságot hordozó mondást, miszerint a magyar ember hátán akár szántani is lehet, csak nemzeti színű legyen az eke, egyre inkább azt látom és tapasztalom, hogy az alig néhány hónapja hivatalban lévő Orbán-kormány a működése során nem nem csupán tudatosan, de – ami ennél százszorta fontosabb – nagyon eredményesen alapoz a Boross által említett bölcsességre. És bár  Orbánék korántsem a saját elhatározásukból, nem önszántukból döntöttek úgy, hogy a Magyarországon nemcsak bevált, de elvárt osztogatás helyett megpróbálkoznak inkább a nemzeti színű „ekével” (amely megoldás ugye, lényegesen olcsóbb, mint Csekonics bárót játszani), annyi bizonyos, hogy a kétharmados országgyűlési többséggel rendelkező Fidesz a Medgyessy-féle „terülj, terülj asztalkám” helyett olyasféle kormányzással kísérletezik, amely a választókat nem a pénztárcájukon, hanem a szívükön keresztül igyekszik megfogni és megtartani. Ismétlem, ez afféle kényszermegoldás a kormányzat részéről, mert bár Orbánéktól sohasem állt távol az érzelmi politizálás (erről bőven volt alkalmunk meggyőződni 1998 és 2002 között), nagyon nagy kérdés, hogy mi történt volna, ha az Európai Unió illetékesei már a legelején nem hajtanak el minket az idei és a jövő évi költségvetési hiány ügyében, azaz a Fidesznek az egyszeri, nagy arányú adócsökkentés és egyéb ígéretei teljesítése helyett nem kellett volna seperc alatt olyan új projekteket összeütnie, amelyek sikere nagyon is kétségesnek tűnt..., ám amelyek – köszönhetően az „eke” piros-fehér-zöld színének – ezidáig igen jól szuperáltak. 

Jól szuperáltak, mondom, hiszen a friss közvélemény-kutatások szerint a Fidesz annak ellenére őrzi tekintélyes előnyét a többi párttal szemben (és nyerte meg jó néhány utcahosszal az önkormányzati választásokat), hogy az előbb említett adócsökkentést éppen úgy ad acta tette, mint egy csomó más dolgot, így – a teljesség igénye nélkül – a pedagógusok béremelését, az egészséügyi szféra azonnali anyagi megsegítését, hogy a 2011-re ígért 16 százalékos egykulcsos adózást már ne is említsük, arról ugyanis – hála Kármán Andrásnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkárának – először az derült ki, hogy nem jövőre, és még csak nem is 2012-től tervezik bevezetni, hanem csak 2013. január 1-jétől, pár napra rá meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek köszönhetően az, hogy mégiscsak lesz a dologból valami, feltéve, hogy nem jön közbe újra valami. Mindennek azonban a Fidesz szempontjából nagy jelentősége még nincs, hiszen amíg a választók nem foglalkoznak a „piszkos anyagiakkal”, és beérik a nagy áprilisi „fülkeforradalommal”, a Nemzeti Együttműködés Rendszerével,  az ide-oda kiaggatott együttműködési nyilatkozattal, Budai „Sukoró” Gyula, Papcsák „Ártatlan” Ferenc és Varga „Csontváz” Mihály tök azonos kaptafára készült sajtótájékoztatóival, meg persze, a Nemzetközi Valutaalap és a pénzvilág más uraival szemben vívott „szabadságharccal”, addig a Fidesz és az Orbán-kormány népszerűsége nagy valószínűséggel  töretlen marad. Igazán igalmassá akkor válik majd a történet, amikor az emberek rájönnek, hogy „forradalomban” is kell számlákat fizetni, hogy nem létezik olyan hatalmas csontváz, aminek jobban lehetne örülni, mint a legkisebb munkalehetőségnek, és hogy az IMF-ellenes „szabadságharc” az ég világon semmit se ér, ha a nagy-nagy csatározás közepette nem jut idő, vagy energia, vagy pénz, vagy akarat az orvosoknak, a tanároknak, a rendőröknek és a fene se tudja, ki mindenkinek ígért béremelésekre. Mindez azonban nem hamar lesz. Mert hiába kezd el szántani az „eke”, a többség egy ideig csak a nemzeti színekre figyel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!