Hírek

2010.10.18. 12:10

"Kivándorlók országa lettünk" - Több százezer embert vár Németország

Németországban a jövőben a jelenleginél lényegesen több külföldi szakembert alkalmaznának.

Világgazdaság Online - Bányai Gyula

Ennek érdekében a berlini kormány módosítani akarja a külföldi diplomák elismerését, amelynek a folyamatát fel akar gyorsítani. A szövetségi oktatási minisztérium kidolgozás alatt álló törvénytervezet azt célozza, hogy a Németországba bevándorolt külföldi szakemberek diplomáinak elismerési folyamata ne tartson tovább három hónapnál. Német sajtójelentések szerint jelenleg az a helyzet, hogy a külföldi bevándorlóknak, vagy azoknak a német állampolgároknak, akik külföldön szereztek diplomát, gyakran évekig kell a döntésre várniuk annak eldöntésére, mit ér a végzettségük.

A Financial Times Deutschland (FTD) szerint német gazdasági szervezetek már régóta sürgetik, hogy a külföldi diplomákat az illetékes hatóságok átláthatóbb módon és gyorsabban ismerjék el. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy az iráni mérnököknek vagy az orosz orvosnőknek Németországban gyakran taxisként vagy takarítónőként kell dolgozniuk. Holott a gazdaságban legalább 400 000 szakember hiányzik - a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) becslése szerint. Ily módon egyszázalékos gazdasági növekedés megy veszendőbe.

Klaus Zimmermann, a Német Gazdaságikutató Intézet elnöke (DIW) egyenesen a bevándorló szakemberek számának növelését sürgette (beleértve a mohamedán bevándorlókat is). A Kölner Stadt-Anzeigernek nyilatkozva úgy becsülte: "Jelenleg évente 700 000-en jönnek Németországba, de több mint 700 000 ember elhagy bennünket és igy tovább. Kivándorlók országa lettünk." Szerinte ez veszélyes fejlemény, amely "a következő 20-30 évben jelentős alkalmazkodási nehézségekhez vezet". Zimmerman szerint "évente 500 000-nél több emberre lenne szükség Németországban, nettó". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!