Hírek

2010.11.19. 14:50

A németek elzárják a pénzcsapot a különadó miatt

Néhány új beruházás elhalasztására, vagy törlésére kényszerülhetnek azok a Magyarországon működő német vállalatok, amelyeket érintenek a különadók - közölte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara pénteken.

MTI Eco - Világgazdaság Online

A Reutersnek nyilatkozó szakmai szövetséget aggasztja a visszamenőleges hatályú adózás is.

A kamarának a Reutershez eljuttatott állásfoglalása szerint válsághelyzetben elfogadhatók a válságadók, de "csak szigorúan korlátozott ideig" és csak akkor, ha a különadók strukturális reformokkal is párosulnak.

A német gazdaság vállalatait tömörítő Német Ipartestület (Bundesverband der Deutschen Industrie, BDI) már korábban élesen bírálta a magyar kormány különadóját. A szervezet szerint a teher a magyar tulajdonú vállalatokat kevésbé érinti, tehát a külföldi –elsősorban német – vállalatokra nézve erősen diszkriminatív. A kereskedelmi szövetség Berlinben kopogtat megoldásért.

A BDI elnöke, Werner Schnappauf a Frankfurter Rundschau kritizálta azt is, hogy a különadó kiszámíthatatlan, s megnehezíti a vállalatok üzletmenetének tervezését. A Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) Rainer Brüderle, német gazdasági miniszternek küldött levélben szintén az magyar kormánydöntés egyenlő elbírálásának hiányát kritizálta. A cégek szerint a különadó csupán politikai kampányfogás, amellyel az egyébként több ezer munkahelyet biztosító nemzetközi vállalatokat akarják megrövidíteni.

A Die Welt szerint a magyar állam a hazánkban befeketető német távközlési és energiacégek nyereségének nagy részét lefölözi. A német napilap hosszasan értekezett arról, hogy az Orbán-kormány energia-, távközlési- és kiskereskedelmi szektort érintő, 2012-ig tartó válságadója elsősorban a külföldi – főleg német - tulajdonú vállalatokat sújtja, s a későbbiekben visszatarthatja a potenciális befektetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!