Hírek

2010.11.16. 07:00

Bizalmi szavazás jöhet a büdzsé elfogadása után

Lemondott a Berlusconi-kormány egy minisztere, egy miniszterhelyettese és két államtitkára.

VG

A lépés nem volt váratlan: a mai kormánypártot, a Szabadság Népe Pártot 2008-ban Silvio Berlusconival közösen alapító Gianfranco Fini házelnök – aki júliusban szakított szövetségesével, s az idén októberben saját pártot indított el Jövőt és Szabadságot Olaszországnak néven – pénteken lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Kilátásba helyezte: ha ez hétfőig nem történik meg, lemondanak párthívei a kormányban vállalt tisztségükről.

Berlusconi ugyan a hírek szerint jelezte, kész bizalmi szavazást kérni kormánya ellen a parlament mindkét házában, ám azt is nyilvánvalóvá tette, hogy csak azután, hogy a törvényhozás elfogadja a jövő évi költségvetést.

A büdzsé tervezete szerint 2011-ben 13 milliárd eurós kiadás-visszafogást hajtanának végre. December közepére lehet megszavazott jövő évi költségvetése Olaszországnak, ekkor lehet a bizalmi szavazás is.
Berlusconinak egyébként megmaradhat a támogatása a szenátusban, ugyanakkor a képviselőházban erre nemigen számíthat. Ezzel együtt sem biztos, hogy előre hozott választásokat tartanának, bár a Bloomberg által idézett elemzők szerint jelen pillanatban ennek megnőtt a valószínűsége. Mindenesetre az államfő a szavazás előtt konzultál a pártokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!