Hírek

2010.11.04. 07:18

Nem reálisak a kormány elképzelései?

A kormány merész növekedési prognózist adott ki, de az S&P kockázatokat lát

Benke Dávid

Ambiciózus növekedési prognózist adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a beterjesztett költségvetés kapcsán. Nem is igazán a jövő évi 3 százalékos növekedés szembeötlő, hanem a 2012-től 5 százalék fölé gyorsuló GDP, bár a 2011-es szám is valamivel a piaci elemzők konszenzusa felett van. Ezek alapján már jövőre újrakezdődik az Európai Unióhoz történő felzárkózásunk, amely még 2006 végén szakadt meg az erőteljes fiskális szűkítés hatására.

A minisztérium számításaiból az is kiderül, mire alapozzák az előrejelzést: a beruházások felfuttatására, illetve az államapparátus és a bürokrácia visszafogására. Már 2012-től 10 százalék feletti beruházásbővüléssel kalkulálnak, így a GDP-n belül a beruházási hányad 2015-re 26 százalékra emelkedik az idei 20-ról. A számokban nyilvánvalóan figyelembe vették az elmúlt hónapokban bejelentett tervezett bővítéseket, amelyek elsősorban az autógyártó kapacitást növelik meg a következő három évben. Ezzel lehet magyarázni az export várt, 10 százalék feletti növekedési ütemét is 2012–15 között.

Mindez azonban a gazdasági hatékonyság javulása és az üzleti környezet fejlődése nélkül nem reális célkitűzés. A háztartások fogyasztásában is dinamikus bővülésre számít a kormány, jövőre – vélhetően az szja-csökkentésnek köszönhetően – még a gazdasági növekedést is meghaladó ütem szerepel a kiadott anyagukban. Eközben az állami karcsúsítás hatására a közösségi fogyasztás jelentősen, 7,6 százalékkal fog visszaesni a várakozásuk szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!