Hírek

2010.11.22. 15:26

Tovább emelkednek a hazai fizetések

Folytatódott a mérsékelt növekedés a fizetésekben ősz elején is, a bruttó keresetek szeptemberben 2,3, az első kilenc hónapban átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek

Munkatársunktól

Folytatódott a mérsékelt növekedés a fizetésekben ősz elején is, a bruttó keresetek szeptemberben 2,3, az első kilenc hónapban átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly óta némileg gyorsult a bérnövekedés üteme, mivel 2009-ben az állami szférában dolgozók nominálisan is jóval kevesebbet kerestek, mint egy évvel korábban, így a versenyszféra fizetésemelkedését teljesen ellensúlyozták. Az idén kiegyenlítettebb a helyzet, mivel visszakaptak valamennyit az elveszített 13. havi illetményből az állami alkalmazottak. Ezzel együtt is csökkent az utóbbi kör bruttó fizetése, az első három negyedévben 1,1, szeptemberben 1,8 százalékkal. A legalább öt főt foglalkoztató magáncégeknél eközben 4,1, illetve 4,2 százalékos bruttó emelést mért a statisztikai hivatal.

Az szja sávjának januári emelése nyomán mindkét szférában infláció felett emelkedtek a nettó keresetek, a versenyszektorban 8,7, az államiban 7,3 százalékkal. Összességében 8,2 százalékkal többet vihettek átlagosan haza az alkalmazásban állók, az átlagbér környékén keresők jártak elsősorban jól az adókönnyítéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!