Hírek

2010.12.27. 13:44

Katasztrofális évet zár az építőipar, rengeteg az üres iroda

A lakásépítő cégek az elmúlt négy évben elveszítették piacuk kétharmadát, az ágazat árbevétel arányos jövedelmezősége az idén nulla lesz – mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

ingatlan.net

A mélyépítési piacon csak késve, a múlt év elején érződött a recesszió, mivel az autópálya – és az egyéb infrastruktúra – beruházások túlfutottak a válságon. A magasépítési, valamint a szak- és szerelőipari piac viszont már több mint két éve érzi a recessziót. Ez utóbbi területen nagyszámú közép- és mikrovállalkozás tevékenykedik, így a megrendelés hiánya közvetlenül hat a családok megélhetésére – mondta az elnök.

Számokban mindez azt jelenti, hogy az építőipari termelés az idén 10-11 százalékkal csökken. Az ágazat utolsó jó évéhez, 2006-hoz hasonlítva – az utóbbi 4 év során – 40-42 százalékkal zsugorodott az ágazat teljesítménye, amennyiben összehasonlító áron vetjük össze az évek teljesítményeit - számol be az ingatlan.net.

Az idén felépített lakások száma várhatóan 15-16 ezer lesz, holott a jobb években ennek duplája, vagy annál is több volt. A jövő évi költségvetésben nem szerepel olyan tétel, amely lökést adna a lakásvásárlásnak, vagy a bérlakás építésnek – mondta az ÉVOSZ elnöke.

Csak Budapesten mintegy 600 ezer négyzetméter iroda áll üresen, korábban két-három év alatt épült ennyi, így néhány évig biztosan nem lesz szükség újakra. Az ipari- és logisztikai épületek egy-két beruházásra koncentrálódnak, ezek töredékét adják annak, amire a magyar építőipar képes lenne. Az ÉVOSZ számítása szerint 2,5 milliárd forintra tehető azoknak a beruházásoknak az értéke, amelyeket az utóbbi három évben elhalasztottak a megrendelők.

A jövő évre vonatkozó kérdésre Tolnay Tibor azt válaszolta, hogy az ágazat stagnálni fog, de ha 1-2 százalékkal növekszik, a kivitelező cégek azt sem érzik meg. Ugyanakkor a megemelt minimálbért és bérminimumot ki kell fizetni, így a borotvaélen táncoló cégek vagy létszámot csökkentenek, vagy pedig a szürke zónába tolják a munkavállalóik egy részét, pedig a 152 ezer forintos bruttó építőipari átlagbér amúgy is negyedével elmarad a nemzetgazdasági átlagtól. A jövedelmezőség sem fog javulni, marad az idei nullán – vélekedett az MTI kérésére az ÉVOSZ elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!