Hírek

2010.12.13. 07:45

Pénz az egyházi kórházaknak

Az intézmények más gyógyintézetek ellátási területéről is fogadhatnak vallásos betegeket

Nógrádi Tóth Erzsébet

Ugyan az Egészségbiztosítási Alap 27,5 milliárd forintos megtakarításából nem kap többletjuttatást a négy egyházi kórház, de a kormány határozata alapján a központi költségvetésből kárpótolják ezeket az elmaradt juttatásokért – mondta a Világgazdaságnak Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Az összeget még az idén meg kell kapniuk, hiszen korábban kimaradtak például a más intézményeknek járó bérjellegű juttatásokból, fenntartóik a normatív támogatásokból, emiatt súlyos anyagi gondokkal küszködnek.
Az egyházi kórházak vezetői azt remélik, jövőre – az oktatási és szociális intézményekhez hasonlóan – az ő fenntartóik is kapnak normatív támogatást a költségvetésből, annál is inkább, mert a kormány törvényben kívánja rendezni a sorsukat.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a közelmúltban úgy fogalmazott: „Az egyházi közfeladatot átvállaló intézmények, legyenek azok iskolák, kórházak, szociális intézmények, közgyűjtemények, olyan állami támogatást kaphassanak, mint a hasonló feladatot ellátó önkormányzati intézmények.” Az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy komoly tartozás halmozódott föl e területen, különösen az iskoláknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!