Hírek

2011.01.25. 14:01

A pápa áldását adta a közösségi oldalakra, de óv is tőlük

Áldását adta a közösségi oldalakra XVI. Benedek pápa, méltatta azok lehetőségeit, de arra figyelmeztetett, hogy az online barátságok nem helyettesítik a valódi emberi kapcsolatokat.

MTI

A 83 éves pápa a Twitter közösségi portálra illő címmel, Az élet igazsága, hirdetése és valódisága a digitális korban felütéssel adott ki állásfoglalást. XVI. Benedek szerint az új média és a közösségi háló "óriási lehetőséget" jelentenek, de az egyházfő figyelmeztetett arra, ezek magukban hordozzák az elszemélytelenedés, az elidegenedés, a túlzott engedékenység veszélyét, valamint azt, hogy a felhasználóknak több virtuális barátja lesz, mint valódi.

"Fontos észben tartani, hogy a virtuális kapcsolat nem veheti át a közvetlen emberi kapcsolatok helyét" - fogalmazott a katolikus egyház kommunikációs világnapja alkalmából közzétett üzenetében. A pápa szerint a közösségi oldalak felhasználóinak fel kell tenniük a kérdést, kikkel is élnek együtt, és kerülniük kell annak veszélyét, hogy mindig csak a világhálón legyenek elérhetők, és kevésbé azok számára, akikkel a mindennapi életben találkoznak.
 
XVI. Benedek név szerint egy közösségi portált sem említett meg, üzenetében viszont olyan szavakat használt, mint "megosztás", "ismerős" és "profil". Szerinte a közösségi háló használata segíthet "a párbeszéd, a szolidaritás, a pozitív kapcsolatok teremtésében és a tapasztalatok cseréjében". Az egyházfő ugyanakkor a kockázatokat is számba vette. Mint mondta, a megosztás és a barátok keresése közepette fontos feladat igaznak és állhatatosnak maradni, és elkerülni azt, hogy valaki elvesszen a párhuzamos létezésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!