Hírek

2011.01.07. 05:23

Szabadságharc vagy balfékség?

Ha a kormányzat előre látja, milyen fogadtatása lesz a médiatörvénynek, aligha megy bele néhány nappal az európai uniós elnökség átvétele előtt egy olyan értelmetlen és végeláthatatlan háborúskodásba, ami nemcsak nem megnyerhető, de amellyel azt is kockáztatják, hogy az egyébként komoly nemzetközi sikerrel kecsegtető fél év egy pillanat alatt megalázó vesszőfutássá változik.

Stanga István

Noha az Orbán-kormány a médiatörvényt bíráló külföldi véleményeket az első néhány napban megkísérelte különféle kijelentésekkel hatástalanítani – lásd a többi között a miniszterelnök állítását Angela Merkel „kabátlopási” históriájáról, Szijjártó Péter eszmefuttatását a luxemburgi külügyminiszter „magánvéleményéről”, hogy a „Magyarországról irányított külhoni média”-féle ostobaságokat már ne is említsem –, meglehetősen hamar világossá vált, hogy az esetek többségében kezdeményező szerepet játszó, máskor pedig szellemesen és hatásosan riposztozó kormányzati kommunikáció ez ügyben látványosan csődöt mondott. És mivel a hazánknak kétes hírnevet szerző jogszabály kapcsán megszólaló itthoni hivatalosságoknak továbbra sincsenek komolyan vehető és komolyan veendő érvei – vagy egyszerűen „csak” érvei – az Orbán-kabinet azóta is számolatlanul kapja a füleseket a nemzetközi sajtó különféle rendű-rangú és politikai beállítottságú tagjaitól (azt a hülyeséget felejtsük el, hogy főleg a balliberális média támadásáról van szó), amely tény láthatóan olyannyira sokkolja az unió elnöki tisztétől egyfajta európai dicsfényt remélő kormányzatot, hogy az most már olyan súlyos és megmagyarázhatatlan melléfogásokat is elkövet, mint amilyet a médiatörvény nagyon finoman fogalmazva is hiányos lefordítása jelent. És bár a legfontosabb nyilvánvalóan az, hogyan is lesznek képesek Orbánék kimászni a slamasztikából, azt a kérdést sem érdektelen feltennünk, hogy a máskor annyira előrelátó Fidesz vajon tudatosan vállalta-e az egyébként periférikusnak ítélhető médiaügyben a „szabadságharcos” szerepet, avagy „csak” balfék volt, igazi lúzer, aki nem csupán nem jól mérte fel az erejét, de aki azt sem tudta, hogy a sajtószabadság egyike azon alapértékeknek, amelyek védelméért nagyon sokan megmozdulnak.    

Nos, miután egy pillanatig sem szeretnék zsákbamacskát árulni, már most leszögezem, hogy magam több okból sem hiszek a hősies, az „ide nekünk az oroszlánt is” elvet valló kormánypárt teóriájában. Először is, nem látom be, miért érte volna meg Orbánéknak alig néhány nappal az európai uniós elnökség átvétele előtt belemeni egy olyan értelmetlen és végeláthatatlan háborúskodásba (hacsak nem arra számítottak, hogy az EU új „góréjával” szemben mindenki elnézőbb lesz), amely nemcsak nem megnyerhető, de amellyel azt is kockáztatják, hogy a különben komoly nemzetközi sikerrel kecsegtető elnökség időszak egy másodperc alatt megalázó vesszőfutássá változik. Aztán ott van a fentebbiekben már említett tény, hogy tudniillik a Fidesz, a kabinet és a miniszterelnök kommunikációs szakemberei milyen  bénán, tehetetlenül és ötlettelenül figyelik a körülöttük zajló történéseket, holott ha mindent előre kiszámítva vágtak volna bele a sajtóval szembeni  – megjósolhatóan ezer és egy konfliktust eredményező – hadjáratba, úgy nagy valószínűséggel nemcsak egy tökéletesen kimunkált kommunikációs offenzivával támogatják a médiatörvény elfogadását, de azt is részletesen kitalálják, hol, kik és hogyan reagálnak majd az esetleges hazai, valamint külföldi támadásokra, ahelyett, hogy belebonyolódnak az elmúlt napokban tapasztalt szánalmas magyarázkodásokba és átlátszó hazudozásokba. Na, egyszóval magam úgy gondolom, Orbánék rendesen elbaltázták a dolgot. Ám visszavonulót egyelőre aligha fújnak majd (még akkor sem, ha Orbán tegnap azt nyilatkozta, hajlandóak változtatni a szabályozáson), lévén az sértené a hiúságukat. Így inkább vállalják a homokzsát szerepét, közben pedig pontosan úgy viselkednek, mint az egyszeri ökölvívó, aki büszkén meséli a haverjának, hogy az utolsó meccsén szinte minden ütést hárított: egy részüket az állával, a többit a gyomorszájával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!