Hírek

2011.04.21. 08:05

Fukusima: 20 kilométeres zárt övezet az erőmű körül

A japán hatóságok zárt övezetté nyilvánították a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetét. A miniszterelnök látogatást tett a március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott létesítmény térségében, találkozott helyi közigazgatási vezetőkkel és korában kitelepített lakosokkal.

MTI

Megbeszélte velük, mit lehetne tenni, hogy érvényt szerezzenek a korábbi evakuálási intézkedéseknek, amelyeket az erőműből származó radioaktív szennyezés miatt rendeltek el. A katasztrófát követő napokban 80 ezer embert telepítettek ki, de több lakos - a becslések szerint 60 család - már visszatért az övezetbe, és a rendőrség a törvény szerint nem akadályozhatta meg őket ebben.A tiltó rendelkezés pénteken 0 órakor lép életbe. Ettől kezdve hatósági engedély nélkül nem szabad belépni az övezetbe. A rendelkezés megszegőit megbüntetik, de ennek módjáról és mértékéről még nem tettek említést az illetékesek.

Az erőművet üzemeltető TEPCO cég a napokban közölte: valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje. Hat hónapon belül már jelentősen leszorítják a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!