Hírek

2011.05.11. 15:58

Budapest óriás bálnájára vár

Miközben Budapest óriási bálnája arra vár, hogy megnyissák, a háttérben a tervező és az építtető kemény szavakkal csatározik. De mi lesz a CET belsejében?

Neményi Márton

Ha valaki kicsit hátrébb is lapoz az újságokban, lejjebb görget a hírportálokon, az tudja: nem múlik el hét az új budapesti üzletközpont, a CET-ről szóló sztori nélkül. Eddigi története szövevényes, botrányokkal terhelt – ami szép teljesítmény ahhoz képest, hogy még meg sem nyitott. A feltűnő, egyesek szerint bizarr, de mindenképpen látványos épület készen van, mégpedig a régi Duna-parti közraktárak beépítésével. A Főváros ugyanis a jobbára használaton kívüli, lerobbant ingatlanokkal szeretett volna kezdeni valamit, erre írt ki pályázatot és ennek az eredménye lett végül a CET, amely sokkal több, mint a raktárak felújítása és berendezése.Az üzletközpont (szándékosan nem írunk plázát, de erről később) nyár végén, ősz elején nyithat. Teljesen készen van a szerkezet, a gépesítés, a terek véglegesek, arra várnak, hogy birtokba vegyék a bérlők. Hogy ők kik lesznek, az még titok, ahogy részben azt is meglepetésnek szánják, mitől lesz a CET más, mint egy hagyományos pláza – amelyből Budapesten sokak szerint így is túl sok található. Az üveg és fém monstrum csillogását azonban beárnyékolja, hogy a főszereplők – a holland tervező, a magyar kivitelező és a főváros önkormányzata – folyamatosan támadták és hibáztatták egymást a csúszások és a kivitelezés miatt.

A közraktárak hasznosítására kiírt pályázatra a Porto Investment is nevezett, nem kisebb névvel a hátuk mögött, mint a világhírű holland építész, Kas Oosterhuis, aki magyar feleségével működtet úttörő megoldásokat alkalmazó irodát. A szakember a CET terveivel sem okozott csalódást: merész vonalak, Magyarországon még nem alkalmazott építészeti fogások, organikus megjelenés, rengeteg üveg és némi fém. Sokaknak nem tetszett, hiszen semmiképpen sem hagyományos épületről van szó, az első koncepciók felbukkanásakor kissé nehéz volt tehát elképzelni, hogy hogyan néz majd ki belülről.

Szakmailag persze az volt a fő kérdés, hogyan építik meg mindezt. Oosterhuis hozta volna a saját partnereit, ám a Porto a pályáztatási szabályokra hivatkozva helyi vállalkozókra bízta a feladatokat. Bár a tervekben foglaltak alapvetően megvalósultak, időközben sok (a Porto szerint kisebb, Oosterhuis szerint alapvető) változást eszközöltek, hogy a közép-európai beszállítói, építészeti és jogi viszonyok között is megvalósulhasson a grandiózus terv. A holland tervező állítja például: eleve nem is akart tartószerkezetet, üveg üveggel érintkezett volna, ettől lett volna csak igazán különleges a látvány. Ehhez úgynevezett non-standard eljárások kellenek. Az Oosterhuis által is bejáratott szisztéma lényege, hogy a tervezés és a gyártás egy rendszeren belül zajlik; a tervező tehát megrajzolja a szükséges elemeket, méghozzá közvetlenül abba a programba, amely egy erre hivatott speciális gyártósorral el is készíti azokat. Ez garantálja a pontos illesztéseket, hosszú távon pedig rengeteget spórolhat a fenntartó, hiszen nincs annyi javítás, kizárt a beázás  és így tovább – érvelt az alkotó, aki kitart amellett, hogy végül nem a terveinek megfelelően készült el a CET.

Az azóta csak egyre súlyosbodó nézeteltérésektől (és attól, hogy végül közös megegyezéssel szerződést bontottak) függetlenül végül elkészült az épület, bár adódtak egyéb gondok is: az engedélyeztetési csatározásokat árvizek, beszállítói problémák súlyosbították, a kivitelezés tehát sokat csúszott. A Főváros kifejezte elégedetlenségét, még bánatpénzt is kért a leendő üzletek bérlőitől (!), ám ettől sikerült eltéríteni a hivatalt. A Porto, aki a pályázat értelmében húsz évig működteti is a CET-et, közben összeszedte a bérlőket; bár nem hivatalos, de megvan a boltok, szolgáltatások listája, úgy tűnik tehát, hogy a vállalkozás üzletileg is sikeres lesz, jelenleg már a megnyitót tervezik.

Márciusban azonban Osterhuis bejárta a már kész épületet (egészen addig be sem engedték, mondta), a szerinte lesújtó állapotokról pedig kitálalt egy hetilapnak. A Duna túlpartjáról még rendben is van a dolog, ám „ha közelebb jövünk, akkor már a laikusok is kényelmetlenül érzik majd magukat, mert nem pontosan azt a minőséget találják, amit a látvány a távolból ígért”. Összeállított egy 45 pontos hibalistát (félő például, hogy beázik majd a váz – nyilatkozta) és elmondta: úgy tűnik, előre úgy tervezték, hogy megszabadulnak tőle, csupán a neve kellett, hogy megnyerjék a pályázatot. Ha azonban adnának neki kétmilliárd forintot, kijavítaná a hibákat, egyébként pedig szeretné jogi útra terelni az ügyet.

A nyilatkozat újból felkorbácsolta az indulatokat: a Porto megdöbbent, fegyelmi eljárást és szintén jogi lépéseket fontolgat, hiszen Oosterhuis – akinek szakmai tudását elismerik – szerintük a magyar szakembereket, a becsületes vállalkozókat sértette meg.  Elmondták: próbáltak ők kommunikálni vele, de úgy tűnik, hiába. A CET-tel pedig nincs semmi baj: hibákról szó sincs, a Főváros jóváhagyta a terveket, az épület jó minőségben, a magyar engedélyeztetési szabályok és szabványok figyelembe vételével; szerintük egyszerűen így kell, hogy kinézzen az egész.

Ha sikerül elejét venni a további csatározásnak, mindebből semmit sem érzünk majd, mire a CET megnyit. Arról persze kevés szó esett a sajtóban, hogy pontosan miről van szó. A Porto saját bevallása szerint egy exkluzív bevásárlóközpontot és közösségi teret hozott létre, amelyből szerencsésen hiányzik a szokásos plázafelhozatal, lesznek viszont új és tervezői márkák (állítólag több magyar is!), akik egy fedél alatt élve közösen, egy bevásárlóközpont lobbierejével léphetnek majd fel és reklámozhatják portékájukat. Lesznek gasztrokülönlegességek, szolgáltatások, programok gyerekeknek, egyetemistáknak, szülőknek és egy ezerfős koncertterem, igényes, de nem „kiöltzős” bulikkal. Ami azonban a legnagyobb vívmány lenne: a betérők találkozhatnának a magyar tervezőkkel és szembesülhetnének vele, hogy a divatnak ez a szegmense nem hordhatatlan és nem is feltétlenül kerül horribilis összegekbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!