Hírek

2011.06.30. 10:49

Orbán: a szabadság a magyar-amerikai szövetség alapja

Az amerikai és a magyar emberek szövetsége erős alapokon áll - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön az Országházban, a Tom Lantos Intézet megnyitóján.

MTI

A miniszterelnök beszédében azt mondta: "azért gyűltünk össze, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország szövetségét tovább erősítsük, e szövetség harcos hírnökei előtt tisztelegjünk, Magyarország és az Egyesült Államok szövetségének újabb erős bástyáját ünnepeljük".
   
Az amerikai és a magyar emberek szövetsége erős alapokon áll. Erős alapot ugyan lehet kőből, lehet acélból létrehozni, ám "a mi szövetségünk erejét különös módon egyetlen szó adja", ez pedig a szabadság - mondta beszédében a kormányfő, hangsúlyozva, hogy "a szabadság iránt érzett szenvedélyes vonzalmunk" közösséget alkot, és nincs a világon még egy olyan erős, magabiztos és elkötelezett közösség, mint a szabadságszerető emberek, népek közössége.
   
Az ilyen szövetség kitermeli a maga hírnökeit és harcosait. A magyar szabadság üzenetét hírnökök vitték a világban akkor is, amikor "a megszállás és a diktatúra tombolt Magyarországon" - fejtette ki, majd emlékeztetett, hogy sok ilyen hírnök érkezett Amerikába, sokan közülük harcosokká váltak, a magyar szabadság ügyének harcos képviselőivé.

A magyar nép mindig is hálás lesz ezeknek a hírvivőknek, harcosoknak, akiknek egyike volt Tom Lantos. Orbán Viktor rámutatott, mai szabadságunk az aktív, cselekvő amerikai magyar emigrációnak is köszönhető.
   
Felidézve találkozásait Tom Lantossal a miniszterelnök azt mondta, előfordult, hogy vitáztak, sőt szinte minden magyar belpolitikai kérdésben eltért az álláspontjuk, a közös elkötelezettségük a szabadság és a magyarok szolgálatában azonban áthidalt mindenfajta politikai különállást.

Az Egyesült Államokat és Magyarországot a szabadság szenvedélyes szeretete tette azzá, ami ma - jelentette ki, felhívva ugyanakkor a figyelmet arra, hogy míg Amerikát mindig is a szabadság földjének tartották, addig a magyarok állandóan csak küzdöttek a szabadságért. "Hosszú utat tettünk meg, évszázadokig harcoltunk, mártírok ezreit adtuk, míg végre elérkeztünk oda, hogy ma magabiztosan elmondhatjuk: a szabadság szavunk immár közös Amerikával, ugyanazt értjük alatta" - mondta, kiemelve, hogy a szabadság nem természetes adottság, nem adatik meg sem a gyáváknak, sem a kishitűeknek.
   
Orbán Viktor szerint a szabadságért folytatott küzdelem új időszámításba lépett, a szabadságjogok védelmét a nyugati világban valamennyi jelentős politikai erő elfogadta. Ám a szabadságra ma is számos veszély leselkedik - folytatta -, kevésbé tankok és erőszak, inkább a szellemet "gúzsba kötő eszközök" korlátozzák sokak szabadságát.

Példaként a szabadság és a gazdaság "bonyolult viszonyát" említette, amellyel kapcsolatban kifejtette: az adósság - legyen szó akár egy háztartás, akár egy ország adósságáról - nyilvánvaló módon korlátozza a szabadságot anélkül, hogy a hagyományos szabadságjogok bármelyike is jogi értelemben sérülne.

"A 2008 utáni új világban ebből az irányból érkezik a legjelentősebb fenyegetés a szabadságra, ezen a téren van és lesz a legtöbb teendője minden, szabadságot szerető embernek" - vélekedett.
   
Hozzátette emellett, hogy hiába teljes az egyén szabadsága akkor is, ha közösségként szabadságjogai gyakorlásában korlátozott. Közép-Európában ugyan javult a helyzet a kisebbségi jogok tekintetében, "de még messze van, amikor nyugodtan hátradőlhetünk" - jegyezte meg, kiemelve, hogy további bástyákra van szükség a szabadságért vívott küzdelemben, hogy "felépítsük bevehetetlen, a támadásoknak ellenálló erődünk".
   
A néhai magyar származású amerikai képviselőről, a képviselőház külügyi bizottsága vezetőjéről elnevezett Tom Lantos Intézet éppen ezt vállalta, azt, hogy képviseli a szabadságot, a kisebbségi jogok ügyét. "Kívánom, hogy az intézet hűségesen ápolja Tom Lantos emlékét, és hirdesse az amerikai magyar emigráció cselekvő tagjainak áldozatos munkáját és sikerét", és erősítse tovább a szövetséget az Egyesült Államok és Magyarország között; "a magyar emberek nevében ezt a munkát a magyar kormány teljes támogatásáról biztosítom" - zárta szavait Orbán Viktor.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!