Hírek

2011.08.06. 05:05

Sábeszdeklis „honfoglalás”

Az izraeliek magyarországi bevándorlásával kapcsolatban számomra nem az a legérdekesebb, hogy azok tartanak legjobban a hazánkat elárasztó pajeszos-sábeszdeklis áradattól, akik a legkevésbé fogadnának el egy zsidót szomszédként, munkatársként vagy házastársként, hanem hogy az izraeli „megszállással” összefüggő teóriák hívei mennyire vevők akár a legképtelenebb (összeesküvés)-elméletekre is.

Stanga István

Jóllehet itthon a bevándorlók aránya a teljes népességhez viszonyítva a 2 százalékot sem éri el, a Tárki által megkérdezett honfitársaink nagy része nem csupán kifejezetten vonzó bevándorlási célpontnak véli hazánkat, de meggyőződése, hogy az elkövetkezőkben valamilyen népcsoport nagyobb számban telepszik majd le Magyarországon – egyebek mellett ez derül ki abból a friss közvélemény-kutatásból, amelynél kevés szórakoztatóbb és tanulságosab olvasmánnyal találkoztam az elmúlt esztendők folyamán. És itt nemcsak, sőt, nem elsősorban a felmérés azon megállapítására utalok, amely szerint nagyjából minden második magyar úgy gondolja, a jövőben jelentősebb számú kínai választja majd új hazájának ezt az országot, míg 26, 17 és 13 százalék arabok, afrikaiak, illetőleg szlovákok letelepedésére számít (ezeket a lehetőségeket ugyanis – tekintettel például az arabok és a kínaiak európai mozgására – valóban nem zárhatjuk ki), hanem azokra a meglátásokra, amelyek a zsidók itteni „honfoglalásával” kapcsolatosak, lévén ezeket a vélekedéseket (vagy félelmeket?) az ég világon semmiféle statisztika sem támasztja alá. Arról nem is szólva, hogy a kevesebb mint 6 millió zsidót számláló Izrael az elmúlt évtizedek során sokkal inkább volt bevándorlási célpont, semmint kibocsátó ország. Hogy akkor mégis minek köszönhetők a zsidók tömeges magyarországi megjelenésével összefüggő hiedelmek? Nos, minden bizonnyal igen komoly szerepe van ebben annak a ténynek, hogy a nagyobb számú bevándorlótól tartók döntő többsége az alacsonyabban iskolázottak közül kerül ki, különösen pedig annak, hogy – amiként azt a Tárki kutatói is megjegyezik – az antiszemita közbeszédben az izraeliek térhódítása igen gyakran emlegetett, fenyegető lehetőségként jelenik meg.

Persze, ebben az ügyben számomra korántsem az a legérdekesebb, hogy – amiként azt a kutatások kiderítették – éppen azok az emberek paráznak legjobban a kis hazánkat elárasztó pajeszos-sábeszdeklis áradattól, akik a legkevésbé fogadnának el egy zsidót szomszédként, munkatársként vagy mondjuk házastársként (hiszen ez csak „hétköznapi” előítéletesség), mint inkább az, hogy az izraeli „megszállással” kapcsolatos teóriák hívei milyen mértékben vevők akár a legképtelenebb (összeesküvés)-elméletekre is. Miután magam az elmúlt időszakban jó néhány alkalommal foglalkoztam a „jól” értesültek és a „holt biztos” forrásokra támaszkodók által terjesztett ilyen-olyan rémtörténetekkel, ezért most nem mennék bele a részletekbe, ám annyit azért mindenképpen megjegyeznék, hogy a nem létező izraeli bevándorlóktól rettegők hajlamosak a legkisebb gondolkodás nélkül hitelt adni a még oly irreális és könnyedén cáfolható mendemondáknak is, mint amilyen a Ferihegyen naponta tucatjával landoló, nálunk letepeledni akaró zsidókkal dugig megrakott repülőgépek, netán az itt hazát találó izraeliek számára kialakított lakóparkok ügye, hogy a „zsidóknak a vizeinkre fáj a foguk”-féle históriát avagy a magyarul tanuló izraeli kisdiákok esetét már ne is említsük. Más kérdés, hogy azoknak, akik hinni akarnak az ilyesfajta históriákban, hiába bizonyítja be az ember ezer és egyszer, hogy amiket állítanak, azok irtózatos marhaságok (amiként teljesen fölösleges feltenni azokat a kérdéseket is, hogy vajon hol húzták meg magukat a mostanáig hozzánk érkezett „kaftánosok”, mivel foglalkoznak, miért nem találkozunk velük, és így tovább, és így tovább), ugyanis a rációnak a világon semmi köze sincsen ezekhez a dolgokhoz. Úgy van ez valahogy, mint Lázár Ervin remek meséjében (Gyere haza, Mikkamakka), ahol a Négyszögletű Kerek Erdő minden lakója retteg a soha, senki által nem látott (és nem is létező) pomogácsoktól. Zsidók meg ugye, mégiscsak vannak.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!