Hírek

2011.12.06. 15:39

A régi aprón tartja magát a Magyar Köztársaság

A Magyar Nemzeti Bank jövőre csak a legkisebb címletekből gyárt új érméket az új államelnevezés miatt.

MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre csak a három legkisebb címletből  - az 5, 10, 20 forintos - tervezi viszonylag alacsony volumenű, mindegyikből 10 millió darab gyártását, miután 2012. január elsejével az ország hivatalos megnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változik.

A felirat, az ország hivatalos nevének megváltoztatása a már forgalomban lévő érméket nem érinti, azokat a jegybank nem vonja be, a "Magyar Köztársaság" feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. A változás folyamata igen lassú lesz, hiszen e címletekből eleve sok érme van forgalomban, így az új érmék csak lassan nyerhetnek majd teret - jegyzi meg az MNB.

A közlemény szerint kizárólag a 2012-től gyártandó érméken szerepel az új megnevezés, a bankjegyeken nincs országnév (csak a "Magyar Nemzeti Bank" felirat), így azok eleve nem érintettek ebben.
   
Az országnév-változásnak a jegybank tájékoztatása szerint csak egyszeri költsége van (összesen nagyjából 5 millió forint tervezési, szerszámgyártási költség), amely eltörpül az évente a forgalom bővülése, illetve a forgalomból kicsapódó érmék miatt szükséges utángyártás milliárdos nagyságrendű költségei mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!