Hírek

2011.12.08. 07:50

Az Amnesty International felszólította az orosz hatóságokat

A tüntetők, az újságírók és az őrizetesek elleni erőszakos rendőri fellépés beszüntetésére szólított fel felhívásában az Amnesty International.

MTI

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete Londonban kiadott állásfoglalásában közli, hogy értesülései szerint eddig ezernél több személyt, köztük újságírókat vettek őrizetbe a szombati oroszországi parlamenti választások "manipulálása" elleni demonstrációkon. "A számok változnak", de valószínűleg száznál többen még mindig őrizetben vannak, és számos szabadlábra helyezett ellen is bírósági eljárás van folyamatban.
   
A felhívás szerint az Amnesty International sok beszámolót kapott a tüntetőkkel szembeni rossz bánásmódról, zárt bírósági tárgyalásokról, valamint  arról, hogy rendőrök békés tüntetőket vertek meg, majd nem engedélyezték orvosi ellátásukat. Tekintettel az újabb tervezett megmozdulásokra, az Amnesty International felszólítja az orosz hatóságokat "a rendőrség megfékezésére", és a békés tiltakozás jogának tiszteletben tartására.


   
John Dalhuisen, az Amnesty International vezető tisztviselője szerint előfordult, hogy azért vettek őrizetbe ellenzéki tiltakozókat, mert azt kiáltották, hogy "Szabadságot", vagy azt, hogy "Másmilyen Oroszországra van szükség", és számos őrizetbe vett tüntető esetében az őrizetesekkel szembeni bánásmód legalapvetőbb előírásait sem teljesítik.
John Dalhuisen közölte, hogy az Amnesty International ezeket az őrizeteseket lelkiismereti okokból rács mögött tartott foglyoknak tekinti, és azonnali szabadon bocsátásukat követeli.
Az emberi jogi szervezet közölte azt is, hogy egyes forrásai szerint az őrizetbe vettek közül hozzávetőleg százat már el is ítéltek, egyeseket vádemelés és bírósági eljárás nélküli elzárásra, másokra pénzbüntetést szabtak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!