Hírek

2011.12.05. 18:11

Bort hova? Jön a nagy termelői szabadulás

Január elsejétől kiszabadulhat a termelő bor a pincékből, 2012-től módosul a jövedéki adóról szóló törvény.

MTI

Egyszerűsödnek a termelői borkimérés szabályai január 1-jétől, így a bortermelők használatában vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés, miután az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályairól szóló törvény módosítását.A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatásával egy szakértői munkacsoport foglalkozik a bortermelők adminisztrációs terheinek felülvizsgálatával. A szakértők javaslatára módosultak a közvetlen értékesítést elősegítő termelői borkiméréssel kapcsolatos szabályok.
   
A termelői borkimérés jelenleg kizárólag a gazdálkodó saját pincéjében lehetséges. Az intézkedéssel a gazdák árusítási feltételei javulnak, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat. A termelői összefogást erősíti, hogy a több gazdálkodó által üzemeltetett boltban is lehetséges a borkimérés.
.Az adótörvényen belül a jövedéki adóról szóló törvény módosítása 2012. január 1-étől hatályos - emlékeztet a VM tájékoztatójában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!