Hírek

2011.12.28. 16:09

Budapestet külön is leminősítette a S&P

A Standard & Poor's Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósosztályzatot szerdán, a hitelminősítő Magyarország minősítését is a befektetésre ajánlott szint alá sorolta vissza.

MTI

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte: a magyar fővárosra külön érvényben tartott besorolásának rontását az indokolja, hogy a cég - saját osztályzati kritériumai alapján - Budapestnek sem ad a magyar államadósi minősítésnél jobb besorolást.
   
Ennek alapján a Standard & Poor''s az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re módosította Budapest hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló kötelezettségeinek osztályzatát. Az S&P egyben levette a budapesti adósbesorolást a negatív kihatású felülvizsgálati listáról, és további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott a magyar főváros új osztályzatára.
A Standard & Poor''s egy hete ugyanezeket a hitelminősítői lépéseket hajtotta végre Magyarország mint szuverén adós esetében is.
   


A Standard & Poor''s közölte: jelentős mértékű bizonytalanságot is észlel az intézményi keretek jövő évi fejlődésével kapcsolatban a települések, valamint a települési vállalati szektorok szempontjából. Mindemellett Budapest költségvetési rugalmassága az S&P megítélése szerint "csak átlagos". A Standard & Poor''s szerdai elemzésében közölte, hogy ha lejjebb sorolná a magyar államadós-osztályzatot, akkor a főváros besorolásait is lejjebb viheti. A hitelminősítő  közölte azt is, hogy jelenleg "korlátozottnak" tartja Budapest felminősítési potenciálját. A magyar főváros besorolásának felső határa a szuverén magyar devizaadós-osztályzat, tekintettel a magyar kormány és a helyi önkormányzatok közötti jelenlegi viszonyrendszerre - áll a Standard & Poor''s szerdai elemzésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!