Hírek

2011.12.09. 14:42

Éles ellenzéki bírálat Orbán döntése miatt

Gyurcsány szerint húsz év legkártékonyabb külpolitikai döntését hozta meg Orbán, a Jobbik úgy véli, a "Fidesz-szavazógépezet" dönt majd az EU kormányközi megállapodásáról, nem a Parlament.

MTI

Orbán Viktor az elmúlt órákban tett ellentmondásos nyilatkozataival és bizonytalan álláspontjával összezavarta a világot, az Európai Uniót, Magyarországot és talán ő maga is összezavarodott - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken sajtótájékoztatón.
Szintén a sajtó munkatársai előtt pénteken Volner János a Jobbik álláspontjaként elmondta, hogy pártjuk elutasítja azt az Európai Uniós kormányközi szerződést, amely lehetővé tenné a tagállamok költségvetéseinek közös ellenőrzését és a túlköltekező államok megbüntetését.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Demokratikus Koalíció (DK) elnökeként arra reagált, hogy Magyarország egyelőre nem jelezte csatlakozási szándékát ahhoz a kormányközi szerződéshez, amelyet az euróövezeti országok és több további európai uniós tagállam köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására. Gyurcsány szerint ezzel Orbán Viktor történelmi hibát követett el, gyengítette és eltávolította az Európai Unió centrumától Magyarországot, így végső soron az elmúlt húsz év legkártékonyabb külpolitikai döntését meghozva "az unióból való kiiratkozás szélére sodorta" az országot. Gyurcsány Ferenc azt sürgette, hogy az Országgyűlés ne várjon a tavaszi ülésszakig, hanem még idén tűzze napirendjére a kérdést.A Jobbik szintén sajtótájékoztatót tartott pénteken arra reagálva, hogy a kormányfő Magyarorszáf nem csatlakozott a kormányközi szerződéshez. Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a magyar kormány csütörtök éjjel azért hezitált a csatlakozással, mert "a kormány belátta, hogy képtelen lesz az adósságcsökkenésre, gazdasági konszolidációra vonatkozó terveit teljesíteni". A Jobbik szerint attól függ a végleges magyar álláspont, hogy az "EU mennyire ijeszt rá Magyarországra" és lesz-e más erős tagállam, amely elutasítja a csatlakozást - jelentette ki Volner János, aki szerint ugyanakkor adott esetben Magyarország nélkül is létre fog jönni a megállapodás.   

 A Brüsszelben zajló kétnapos EU-csúcs első napi tárgyalásainak végén, pénteken reggel jelentették be, hogy az euróövezeti országok és több további európai uniós tagállam kormányközi szerződést köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására. Az euróövezetiek közös nyilatkozata felsorolta azt a hat, az övezeten kívüli EU-tagállamot, amelyek jelezték, hogy csatlakozni kívánnak a szerződéshez.
Eszerint négy tagállam nem tett így: Nagy-Britannia, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Svédország. A magyar álláspontot Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta, hogy az Országgyűlésnek meg kell vitatnia ezt a kérdést, mert a megállapodás tartalma a nemzeti szuverenitást is mélyen érinti. Volner János pénteken ezzel kapcsolatban úgy reagált: nem a magyar Országgyűlés, "hanem Fidesz szavazógépezete dönt majd, amelyet Orbán Viktor egy személyben irányít."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!