Hírek

2011.12.21. 23:27

Leminősítette Magyarországot a Standard&Poor's

A Standard&Poor's szerdán leminősítette Magyarországot, így már két hitelminősítő is bóvli kategóriába tartja nyilván a magyar adósságot.

origo.hu

A hitelminősítő közölte: véleménye szerint a magyar kormány elmúlt egy évben hozott intézkedései hátráltathatják a gazdasági növekedést azáltal, hogy csökkentik a bankok hitelezési, illetve a vállalatok beruházási készségét. A Nemzetgazdasági Minisztérium a leminősítésre reagálva azt közölte: az S&P döntése nem Magyarországról, hanem az euró válságáról szól.

A Standard&Poor''s hitelminősítő magyar idő szerint szerdán este a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvlinak nevezett kategóriába sorolta Magyarországot. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. A lépés után Magyarország két hitelminősítőnél van a bóvli kategóriában, mert a Moody''s december elején rontotta le a magyar osztályzatot - írja az origo.hu.

A Standard and Poor''s a bejelentett magyar leminősítés indokai között említette többek között, hogy az alkotmányban és egyes független intézmények - köztük a jegybank és az Alkotmánybíróság - működésében végrehajtott változtatások gyengítették Magyarország intézményrendszerének hatékonyságát.

Aggályok hosszú sora

A hitelminősítő felidézi, hogy miután tavaly módosult a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsi tagjainak kinevezési eljárása, a hatóságok legutóbb olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely a Standard and Poor''s megítélése szerint "még inkább kikezdheti" a jegybank függetlenségét. A tervezet - ha törvénybe iktatják - az alelnökök kinevezési jogát, amely jelenleg az MNB elnökét illeti, a kormányra ruházná át - áll a leminősítéshez fűzött elemzésben.

A Standard and Poor''s közölte: véleménye szerint az elmúlt egy évben hozott intézkedések - amelyek több szolgáltatási szektort érintenek - hátráltathatják a gazdasági növekedést azáltal, hogy csökkentik a bankok hitelezési, illetve a vállalatok beruházási készségét. Az S&P szerint különösen a távközlési, energiaipari, pénzügyi és kiskereskedelmi szektorokra kirótt átmeneti adók gyakorolhatnak nyomást rövid távon a beruházásokra és a munkahelyteremtésre.

A hitelminősítő a döntését azzal is indokolta, hogy szerinte kiszámíthatatlan a kormány gazdaságpolitikája, amely rontotta a gazdaság középtávú kilátásait.  A hitelminősítő szerint reális kockázata van annak, hogy a globális kilátások rosszabbodása Magyarország hitelképességét tovább rontja.

A kormány az euróválságot okolja

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljutatott közleményében reagált az S&P lépésére, és ebben az áll, hogy a döntés nem Magyarországról, hanem az euró válságáról szól. Magyarország szenvedő alanya ennek a küzdelemnek, közvetve pedig az euróövezet válságának és az Unió elleni pénzügyi támadásoknak. A S&P mostani döntése jól láthatóan nem a magyar gazdaság és pénzügyi rendszer tényeinek értékelésén alapul, hanem a dollárövezet erősödésében és az eurózóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlása - áll a tárca közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!