Hírek

2011.12.05. 07:45

Mérgező fagyálló az Északi-tengerben

A benzotriazol nevű vegyületcsoportot mutatta ki az Északi-tenger vizében a németországi Hamburg melletti Geesthachti Helmholtz Központ Partkutatási Intézete.

MTI

A benzotriazolt néhány éve például a repülőgépek jégoldóiba teszik korrózió gátlására. De az anyag megtalálható mosogatószerekben, fékfolyadékokban és hűtőrendszerekben is.

Hendrik Wolschke, a Partkutatási Intézet kutatója diplomamunkája számára mérte meg az Északi-tenger partközeli részeinek benzotriazol-tartalmát. A vegyületcsoportot korábban már kimutatták a talajvízben, illetve folyóvizekben. A tengerből eddig nem létezett ilyen adat. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a benzotriazol koncentrációja a folyóvizekben többszöröse a tengerben mérhetőnek. Míg például a hamburgi kikötőben még 300 nanogramm literenként, az Elba torkolatánál, Cuxhaven-nél már csak 20 nanogramm vegyszer található egy literben.

Elsősorban márciusban jelentkeztek magas értékek az Elbában, ami a jégoldók és fagyállók téli bevetésére engednek következtetni. 2010-ben összesen mintegy 80 tonna benzotriazol került az Északi-tengerbe, ennek 75 százaléka a Rajnán keresztül. A második legnagyobb "beszállító" az Elba volt. A tengerbe érve szerencsére jócskán felhígul a vegyszer.
A benzotriazolok jól oldódnak vízben, nem nagyon lehet őket megkötni, és biológiai úton nehezen bomlanak le. Az intézet szerint jelenleg nehéz megítélni, milyen kihatása lesz a jelenségnek a környezetre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!