Hírek

2011.12.30. 09:15

Orbán: az IMF nélkül is megállunk a lábunkon

Fontosak, de nem húsbavágóak a januárban kezdődő tárgyalásaink az IMF-fel - mondta Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

MTI

A miniszterelnök az interjúban kijelentette azt is, hogy a magyar jogalkotásba senki sem szólhat bele, nincs olyan a világon, aki megmondhatná "a magyar nép választott képviselőinek, milyen jogszabályt alkothatnak és milyet nem".

A külföldi kritikákat firtató felvetésre a kormányfő közölte: arra van lehetőség, hogy ha a magyar parlament olyan törvényt alkot, amely általa vállalt nemzetközi szerződésekbe ütközik, akkor az, akinek ez sérelmet okoz, felléphet a jogszabállyal szemben, de csak azután, hogy az megszületett. Megismételte, hogy ma az Európai Unióban körülbelül 750 olyan eljárás van folyamatban, amelyet az unió bizottsága indított a tagállamokkal szemben, mert álláspontja szerint azok a közös jogot sértő törvényeket, kormánydöntéseket hoztak. "Ránk 14 esik ebből. Mi a legjobb diákok vagyunk" - jelentette ki.

A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, pontos tárgyalási menetrend még nincs, de a tervek szerint január elején megkezdődnek a megbeszélések, amelyek szerinte fontosak, de nem húsbavágóak. Ha az IMF "ad nekünk egy biztonsági hálót, akkor nagyobb önbizalommal, nagyobb biztonságérzettel vágunk bele az előttünk álló időszakba, de ha nem jön létre ilyen megállapodás, akkor is megállunk a saját lábunkon", mivel a 2012-es magyar költségvetés egy figyelemre méltó alkotás.
   
A kormányfő a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvényről azt mondta, egy rendkívül érzékeny jogszabályról van szó, ugyanis az európai közfelfogás szerint szinte szakrális függetlenségnek kell öveznie a jegybankot. Ezért a lehető legaprólékosabban kísérik figyelemmel, hogy a jegybankok a pénzpiac és a gazdaság logikája szerint működnek-e, vagy kormányzati ráhatás alatt állnak, "és minden olyan rezdülésnél, amikor úgy gondolják, hogy kormányzati ráhatásról van szó, azonnal megrándulnak az idegvégződések - egészen Brüsszelig" - fejtette ki. Megjegyezte, az új magyar jegybanktörvény javaslatához érkezett 15 brüsszeli észrevételből 13-at befogadtak. Kettő esetében maradt fenn véleménykülönbség, s ezt a különbséget ha kell, "egy jogi eljárás keretében megvívjuk" - tette hozzá, kiemelve, hogy a jogszabály rendben van, "a legjobb tudásuk szerint készítették el", a magyar gazdaság érdekét szolgálja, és javítja az MNB és a kormány közötti együttműködést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!