Hírek

2011.12.31. 22:04

Tiszta kezekkel kezdenék el építeni a negyedik köztársaságot

Nagy Navarro Balázs meghirdette a Tiszta Kezek Mozgalmát, Tamás Gáspár Miklós szerint a harmadik köztársaságnak már vége, fel kell építeni a negyediket. Demonstráció a Kossuth téren.

MTI

A Tiszta Kezek Mozgalmának megalapítását jelentette be a Televíziós és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke szombaton a Kossuth Lajos téren tartott demonstráción, aholmintegy ezeren vettek részt. Nagy Navarro Balázs közölte: abbahagyja a Szávuly Aranka újságíróval együtt folytatott éhségsztrájkját; helyüket mások veszik át.

Magyarországon megszűnt az igazi közszolgálati média, ezért alternatív közmédia rendszerre van szükség - mondta az érdekképviseleti vezető. Nagy Navarro Balázs úgy fogalmazott, hogy a mostani közmédia a regnáló hatalom szócsövévé silányult, amire csak egy alternatív közmédia rendszer lehet a válasz.
   
A Tiszta Kezek Mozgalom az alulról jövő kezdeményezésekre számít - mondta a tévés, majd a hatalomra utalva hozzátette: ha felülről megpróbálják lebontani a demokráciát, akkor ők alulról, újra felépítik azt. Nagy Navarro Balázs elmondta: az éhségsztrájkkal soha nem az volt a céljuk, hogy emberi életeket veszélyeztessenek, ezért az akció "gördülő éhségsztrájk" lesz, vagyis a demonstrálók váltják egymást. "Ezért fogunk ma itt Szávuly Arankával mi is félreállni" - tette hozzá.


   
Tamás Gáspár Miklós filozófus azt mondta, hogy a harmadik köztársaság megszűnt, ezért a tüntetés résztvevőinek fel kell építeniük a negyedik köztársaságot. Hozzáfűzte: a negyedik köztársaságban ellenzéki média is működhet majd. Galkó Balázs színművész felolvasta az úgynevezett Szilveszteri Kiáltványt, amely arra kéri az embereket, hogy mondjanak nemet a "tekintélyuralmi döntésekre, a jogállamiság alapjainak a gyengítésére, és álljanak ki a Magyar Köztársaság mellett".
  
"A szabadság megőrzése, a demokrácia és a sajtószabadság védelme és a korrupt hatalomgyakorlás felszámolása érdekében" megalakul a Tiszta Kezek Mozgalom - hangzott el. A kiáltvány arra emlékezteti a rendőrség és a honvédség állományában dolgozókat, hogy esküjüket a Magyar Köztársaságra és annak megvédésére tették le, ezért felhívják őket minden alkotmány- és népellenes parancs megtagadására. A demonstráción felszólalt még Iványi Gábor metodista lelkész, Bárdos Deák Ágnes előadóművész és Fodor Tamás színész.
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!