Hírek

2011.12.20. 11:35

Újabb kétes ügy került elő a német államfő múltjából

Újabb kétes ügy került elő a német államfő múltjából: a Bild című lap keddi beszámolója szerint egy dúsgazdag vállalkozó több mint 40 ezer eurót költött Christian Wulff életrajzi jellegű interjúkötetének reklámozására Alsó-Szászországban 2007-ben, a tartományi választási kampány idején. A politikus akkor a kereszténydemokrata CDU listavezetője volt a tartományban.

Forrás: MTI

A Bild szerint Christian Wulff nem tudott arról, hogy a baráti vállalkozó - Carsten Maschmeyer - fizette az újságokban elhelyezett hirdetéseket. Berlini politikai megfigyelők szerint ezt el lehet hinni, de nem feltétlenül muszáj, és az ügyben ugyan valószínűleg nincsen jogszerűtlen elem, mégis felvet kérdéseket a pártfinanszírozással kapcsolatban.

A CDU a kötetből több ezer példányt vásárolt, és a könyveket választóknak ajándékozta az újraválasztásáért küzdő listavezető népszerűsítése céljából. Carsten Maschmeyer három héttel az után egyenlítette ki a hirdetések 42.730 eurós számláját, hogy a politikust ismét megválasztották Alsó-Szászország miniszterelnökének.

Christian Wulff vállalkozókkal kialakított kapcsolatrendszere az utóbbi héten a német közélet leggyakrabban tárgyalt témája lett. Az államfő védekezésre, magyarázkodásra kényszerült egy félmillió eurós kölcsönnel és gazdag barátok villáiban töltött nyaralásokkal összefüggésben. A politikus eddig ügyvédek útján és nyilvánosságra hozott dokumentumok révén fejtette ki álláspontját, amely szerint a vitatott ügyekben nincs kivetnivaló, megfigyelők azonban úgy vélik, hogy az újabb eset következtében igen szorult helyzetbe került és napokon belül személyesen kell a nyilvánossághoz fordulnia.

Hozzáértők felhívják a figyelmet, hogy a Bild - a legnagyobb példányszámú német lap - a jobboldal legutóbbi hasonló botránya idején kesztyűs kézzel bánt a végül plagizálás miatt elmarasztalt Karl Theodor zu Guttenberg védelmi miniszterrel, de az államfő első vitatott ügyét, egy 500 ezer eurós hitel történetét éppen ez a lap tárta fel, és a jobboldali kötődésű Springer kiadóhoz tartozó újságok, köztük a Die Welt is bírálja Christian Wulffot.

Ugyanakkor a kormánypártok, az élen Angela Merkel kancellárral kiállnak az államfő mellett, az ellenzék pedig visszafogottan bírál, mindenekelőtt az ügyek tisztázását sürgeti, lemondásra nem szólította fel az államfőt. Kommentátorok szerint az ellenzék úgy kalkulál, hogy ha erőteljesen lép fel, akkor a kormánypártok összezárnak és még inkább védelmükbe veszik Christian Wulffot, a kancellár pedig azért ragaszkodik az alsó-szászországi politikushoz, mert a koalíciós partner liberálisok súlyos belső válsága és az euróövezeti krízis közepette nem engedheti meg magának, hogy az előző elnök, Horst Köhler váratlan lemondása után alig másfél évvel újabb államfő távozzon, belpolitikai felfordulást előidézve lépésével.

Kérdés viszont, hogy meddig lehet kitartani Christian Wulff mellett. Kedd délelőtt egyes megfigyelők már úgy vélekedtek, hogy az újabb ügy "megroppantja az államfő politikai gerincét", a lakosság többsége azonban az első közvélemény-kutatások szerint egyelőre támogatja őt. Például az ARD közszolgálati műsorszóró társaság felmérésében megkérdezettek 70 százaléka úgy vélekedik, hogy nem kell lemondania az előző héten napvilágra kerül ügyek miatt, ugyanakkor már csak szűk többség, 51 százalék tartja szavahihetőnek, ami 23 százalékpontos csökkenés a hivatalba lépésének idején, 2010 júliusában mért értékhez képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!