Hírek

2012.04.05. 10:10

IMF: Csak beszélgetünk Fellegivel

Informális megbeszélést tart a héten Christoph Rosenberg magyarországi küldöttségvezető Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel, hivatalos tárgyalásokról nincs még szó - erősítette meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Reuters hírügynökség kérdésére - olvasható az origo.hu-n.

origo.hu

Fellegi Tamás nem először jár Washingtonban azóta, hogy az EU/IMF- hiteltárgyalásokért felelős miniszter lett. A hivatalos tárgyalások azonban az IMF szerint csak az után kezdődhetnek meg, hogy a kormány "olyan kézzelfogható lépéseket tesz, amelyek bizonyítják alkötelezettségét a makrogazdasági stabilitáshoz szükséges politika megvalósítására" - idézi a Businesslive nevű üzleti portál a Reuters tudósítását.

"Amint már korábban is mondtuk, a tárgyalások megkezdése teljes mértékben a magyar kormánytól függ" - közölte az IMF, hozzátéve, hogy az uniós szervek támogatása ugyancsak elengedhetetlen.

Bár a Nemzetközi Valutaalap elvileg nem szab előfeltételeket a tárgyalásai megkezdéséhez, a válság során megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy egyetlen tagállammal sem ír alá hitelszerződést az EB jóváhagyása nélkül. Ebből következik, hogy a Bizottság szándéka ellenére a tárgyalást sem kezdi el.

Orbán Viktor miniszterelnök március elején azt mondta, ő már "egy hónapja ott ül a tárgyalóasztalnál", csak az EU és az IMF nem jön. Az Európai Bizottság azonban csak akkor hajlandó leülni, ha megoldódik a magyar kormánnyal fennálló vitája a jegybank függetlenségéről, valamint a bíróságok megbízható működéséről.

A magyar kormány a múlt év végén jelentette be, hogy hitelkeretért fordul az IMF-hez.

origo.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!