Hírek

2012.04.23. 11:19

Öt helyen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap

Öt helyen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap, Budapest II. kerületében és Miskolc egyik választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte el a megüresedett képviselői posztot. A szintén Borsod megyei Sajószögeden, a Pest megyei Szobon, illetve a baranyai Erdősmecskén független indulót választottak polgármesterré.

Forrás: MTI

A II. kerületben, a pesthidegkúti 13-as számú egyéni választókerületben Makra Krisztina (Fidesz-KDNP) a szavazatok 57,06 százalékát (744 voks) szerezte meg. A második helyen a független Berger Antal végzett 32,13 százalékkal (419 szavazat), míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Biró Barna lett 10,81 százalékkal (141 szavazat).

Korábban az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció is a független jelölt támogatására hívott fel. Az időközi választáson a választópolgárok több mint negyede, 26,3 százaléka jelent meg.

Miskolc 2-es számú választókerületének Takács Gábor (Fidesz-KDNP) lett az új képviselője. A posztért öt pártjelölt indult. Takács Gáborra 1055-en voksoltak, Ruskó Zoltán (MSZP) 1029, Körmöci Attila (Jobbik) 415, Csanádi Béla (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 99, Emődi Zoltán (LMP) 62 szavazatot kapott. Miskolc Martin-kertváros és Szirma választókerületének 8540 választásra jogosult lakója közül 2685 ment el szavazni, 25 voks érvénytelennek bizonyult.

A szintén Borsodi Sajószögeden független jelöltet választottak polgármesterré. A posztért négyen indultak: Gulyás Mihályra, a település eddigi alpolgármesterére 339-en szavaztak, ezzel ő nyerte el tisztséget. A szintén függetlenként induló Tóth József 323, Vona Tamás alpolgármester pedig 250 voksot kapott, míg a Jobbik színeiben magát megmérettető Földi Istvánt 65-en támogatták. Az 1.925 választásra jogosult sajószögedinek több mint a fele szavazott, a részvételi arány 51 százalékos volt.

A Baranya megyei Erdősmecskén polgármestert és képviselőket is választottak. A győztes, Benkovics Győzőné független jelölt 138, míg szintén független vetélytársa, Keller János korábbi községvezető 126 szavazatot kapott. A helyi képviselő-testület négy tagját tizennyolc független jelölt közül választották ki a helybéliek. A 405 lakosú Erdősmecske 325 választópolgárából 264 járult az urna elé, érvénytelen szavazat nem volt.

A Pest megyei Szobon megismételt időközi polgármester-választást tartottak; a márciusi voksolást kampánycsendsértés miatt érvénytelenítették. A megismételt voksolást is a független Remitzky Zoltán nyerte, a második helyen a szintén független Szőke István, a város leköszönő vezetője végzett, ugyanúgy, mint az előző időközi választáson.    A harmadik jelölt, Medveczki Zoltán (független) három napja visszalépett. A településen élők közül 1317-en éltek szavazati jogukkal, ami 57,5 százalékos részvételt jelent. Remitzky Zoltán (aki korábban már vezette Szobot) 715, a mögötte végzett Szőke István 602 voksot kapott.

Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!