Hírek

2012.04.02. 09:06

Több bűnözőt is elfogtak egyrendőrös járőrautókkal

Számos bűnözőt, köztük gépkocsi-feltörőt, ittas vezetőt és betörőt is elfogtak a fővárosi rendőrök az új, úgynevezett "egy járőr-egy gépkocsi" program keretében - számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) honlapján.

MTI

A BRFK a győri városi rendőrkapitányságon kipróbált programot vette át, és ez alapján úgy alakított át 30 járőrautót, hogy a beépített informatika rendszer egy gombnyomással biztosítja a rendőri intézkedések kép- és hangrögzítését, amely később bizonyítékként is felhasználhatóak.
   
A rendszer segítségével a járőr képes a rendőrség integrált ügyviteli rendszerének on-line használatára, miközben az intézkedést a bevetés-irányítási központban folyamatosan követik. A gépjárművek a telepített kamerákon kívül rendelkeznek érintőképernyős számítógéppel, amelyen keresztül utasításokat fogadhatnak, és a rendőrök különféle adatokat is le tudnak kérdezni.
   
A program kísérleti jelleggel indult el néhány hónappal ezelőtt három peremkerületi rendőrkapitányságon, a XVI., XVII., és XVIII. kerületekben. Egy-egy járőrautó átalakítása körülbelül 800 ezer forintba került.
   
A BRFK tájékoztatása szerint a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért azt hamarosan az V., a VII., és VIII. kerületekben is bevezethetik
   
Az új rendszer segítségével 10 percen belül fogtak el a járőrök egy gépkocsi-feltörőt, egy ittas sofőrt és egy betörőt a főváros peremkerületeiben - olvasható a BRFK weboldalán.
   
A gépkocsi feltörőjét úgy kapták el, hogy az egyik "egyrendőrös" járőrautó helyszínelése közben rádión személyleírást adott a tolvajról a környéken járőröző rendőrtársainak. A gépkocsi feltörőjét egy villamoson látták szemtanúk, amelyet az egyik járőr megállított, majd az odaérkező járőrtársaival közösen fogták el a feltételezett bűnözőt.


   
Egy másik esetben a rendszer segítségével egy ittas sofőrt vettek üldözőbe, aki közlekedési balesetet okozott, majd elmenekült. A járőrök három irányból is a férfi után indultak, akit 10 percen belül közösen fogtak el.
   
A BRFK egy korábbi lakásbetörésről is beszámolt. A bűnözőt perceken belül sikerült elfogni, mert egy időben sok szolgálati gépkocsi járőrözött a területen, így több irányból tudtak a helyszínre érkezni.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!