Hírek

2012.05.24. 05:01

„Most megtehetjük...”

A „most megtehetjük”-ben minden van: a két-három vagy több ciklusra berendezkedni akaró kormánypárt bicskanyitogató arroganciája, a nemzeti együttműködésről papoló, a valóságban azonban mindenen és mindenkin átgázoló, fidesznyikek gátlástalansága, az „akinek semmije sincs, az annyit is ér” pöffeszkedő filozófiája..., vagyis a Fidesz egész eddigi hatalomgyakorlása.

Stanga István

Jóllehet magam nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy ez „egri zsidózás” néven elhíresült, nem csupán itthon, de a határainkon túl is meglehetősen  komoly visszhangot kiváltó történetet ebben az országban szinte mindenki a legeslegapróbb részletekig ismeri, úgy veszem észre, hogy a legtöbben sem az önkormányzat kulturális bizottságának tavaly szeptemberi ülésén lezajlott események korántsem elhanyagolható előzményeivel, sem pedig az egyébként ritka gyomorforgató ügy „kulcsmondatával” nem hajlandóak foglalkozni. Én persze, pontosan tudom, hogy némelyek számára sokkalta kézenfekvőbbnek tűnik a balhét a Székhelyi József letiltásának az okait a maga keresetlen módján megfogalmazó cégvezetőre ráverni, semmint az eset valódi felelőseire, nevezetesen az Egert irányító Fidesz–KDNP-frakció két, városszerte igencsak ismert tagjára rámutatni, arra azonban nem árt figyelemmel lenni, hogy a jókora botránnyá dagadó sztori egyáltalán nem a testületi ülésen elhangzott „SZDSZ-es büdös zsidózással” indult, hanem azzal, hogy a választásokon kétharmados országgyűlési többséget szerző „forradalmi kormánypárt” helyi képviselői (nyersebben fogalmazva: „helyi kiskirályai) nem engedtek egy színészt annak politikai és/vagy származási hovatartozása miatt fellépni. Ám még inkább szeretném az egész történet legfontosabb momentumára, jelesül a „most megtehetjük” kulcsmondatra az Önök becses figyelmét felhívni, hiszen ebben a két szóban nemcsak az egri események magyarázatát találhatjuk meg, de azt a vezérelvet is, ami a Fidesz politikai ellenfelekhez, a más nézeteken lévőkhöz való viszonyát, hatalomfelfogását jellemzi. 

Nem, nem viccelek, ugyanis valóban az a meggyőződésem, hogy a „most megtehetjük”-ben minden, de minden benne van: a két-három vagy több ciklusra berendezkedni akaró kormánypárt bicskanyitogató arroganciája, a nemzeti együttműködésről papoló, a valóságban azonban mindenen és mindenkin átgázoló, hatalomittas fidesznyikek gátlástalansága, az „akinek semmije sincs, az annyit is ér” pöffeszkedő filozófiája, a színházak, egyéb kulturális intézmények és a közszolgálati média gusztustalan megszállása, a fülkeforradalmároknak valamely okból nem tetsző emberek és tárgyak eltávolítása, a Vezérhez hű pártkatonák kilenc évre való bebetonozása...,  vagyis a Fidesz egész eddigi hatalomgyakorlása. No, meg persze, a „most megtehetjük”-nek „köszönhető” az Alkotmánybíróság jogköreinek nagyon  durva megnyirbálása, a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolása, a korábbi alaptörvényt felváltó pártalkotmány megalkotása, a Nemzetközi Valutaalap kiebrudalása, a rokkantak, hajléktalanok és más, a társadalom perifériáján élők megregulázása vagy éppen a magánnyugdíj-kasszákban lévő 3000 milliárd forint államosítása (értsd: „lenyúlása”). Amiként aligha ilyen megkérdőjelezhető módon zajlik az állami földek (haveroknak való)  bérbeadása, illetve a Simicska Lajos által tulajdonolt cégek kistafírozása, amennyiben Orbánt és társait nem a „most megtehetjük” mindent elsöprő érzése irányítja. Amiként azon választópolgárokat is, akik úgy gondolják, az őket ért sérelmekért, megaláztatásokért a szavazófülkében vághatnak vissza.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhatták, egy rövidke nyári pihenő erejéig elbúcsúzik Önöktől a Blogális Világ, amelynek helyén május 28-a és június 17-e között belpolitikai témájú cikkeket olvashatnak.

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk június 18-án!

Stanga István

     

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk június 18-án!

Stanga István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!