Hírek

2012.05.26. 05:46

Ölhessen-e a megtámadott?

Bár magam tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a kormány(párt) a Büntető törvénykönyv tervezett módosításaival (szigorításaival) jórészt állampolgári igényeket szolgál ki, ezzel együtt úgy vélem, a jogalkotási elveket nem lenne szabad a népszerűség növelésének oltárán feláldozni.

Stanga István

Miután a kormányváltást megelőzően a Fidesz egyik legfontosabb ígérete a közbiztonság megerősítése volt, nem csoda, hogy a kormányzó párt alig néhány héttel az országyűlési választásokat követően nekilátott a Büntető törvénykönyv módosításának, bevezetve egyebek mellett a visszaesőket sújtó úgynevezett „három csapást”. Nos, a munka most folytatódik, lévén a T. Házban immár elkezdődött a tervek szerint 2013-tól hatályba lépő új Btk. általános vitája, amelynek során számos kérdésben rendkívül komoly vitákra lehet számítani. Kiemelkedik ezek közül a halálbüntetés esetleges visszaállításának a problematikája, amelyet minden bizonnyal a Jobbik vet majd fel (ezzel az üggyel a közelmúltban foglalkoztam), a büntethetőség korhatárának 12 évre történő leszállítása az élet elleni bűncselekmények esetében (e téma úgyszintén szóba került a Blogális Világban), különösen pedig a büntethetőséget kizáró jogos védelem ügye, ami – valószínűleg –a leginkább megosztja majd a képviselőket. És egyáltalán nem véletlenül, ugyanis a tervezett módosítás lényegét nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy a megtámadott személynek a jövőben nem kellene az arányosságra figyelemmel lennie (kissé leegyszerűsítve a dolgot: eddig ugye, az volt a helyzet, hogy akit egy doronggal támadtak meg, nem lőhette agyon, nem szúrhatta le, stb. az ellenfelét), sőt, akár a támadó életének a kioltásáig is elmehet. Hogy ebben a kérdésben a zömmel azonos álláspontot képviselő Fidesz–KDNP frakciószövetségben sincs egyetértés nem csodálom, hiszen itt egy nagyon bonyolult és összetett jogi problémáról van szó, a tervezett módosítás következményeit pedig magam kiszámíthatatlanoknak tartom.

Hogy a büntethetőséget kizáró jogos védelem dolgában mennyire sarkos véleményekre is lehet számítani, annak bizonyítására elég Hack Péter volt szabad demokrata országgyűlési képviselőt idézni, aki a kormánypártok elképzelése kapcsán azt mondta, mivel a halálbüntetést – amit bizonyos politikai erők ma annyira szorgalmaznak – Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségei lehetetlen visszaállítani, nagyon úgy tűnik, hogy az állam a jogos védelem lehetőségének erős kiszélesítésével az ítélet-végrehajtást a polgárokra kívánja bízni. Finszter Géza kriminológus, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara egyetemi tanára ennél is markánsabban fogalmazott, mondván, az önvédelem ilyen mérvű kiterjesztése tág teret biztosíthat a jogtalanságnak, amikor is menlevelet ad arra vonatkozóan, hogy egyesek túlléphessék a jogos védelemnél ezidáig megkövetelt „szükségességet” és „arányosságot”. A szakember álláspontja szerint ez már csak amiatt sem lehet jogpolitika cél, mert a védendő személytől is elvárható a jogkövető magatartás. A Btk. tervezett módosításából azonban az a felfogás tűnik ki – fejtette ki Finszter –, miszerint „minden jog legyen a megtámadotté, és minden kockázat a támadóé”. Másként megközelítve: „aki támad, járjon pórul, még ha uborkát lop, akkor is lőhessék agyon, amely lehetőséggel neki számolnia is kell”. Nos, magam teljesen tisztában vagyok azzal, hogy a kormány(párt) a Btk. tervezett módosításaival (szigorításaival) jórészt állampolgári igényeket szolgál ki, ezzel együtt azt gondolom, a jogalkotási elveket nem lenne szabad a népszerűség növelésének oltárán feláldozni. Még akkor se, ha az effajta kísértésnek nem könnyű ellenállni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhatták, egy rövidke nyári pihenő erejéig elbúcsúzik Önöktől a Blogális Világ, amelynek helyén május 28-a és június 17-e között belpolitikai témájú cikkeket olvashatnak.

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk június 18-án!

Stanga István

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk június 18-án!

Stanga István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!