Hírek

2012.11.19. 20:24

Közzétették Semjén Zsolt doktori dolgozatát

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn teljes egészében közzétette 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot a www.kormany.hu oldalon. Megjelentették a kormányzati portálon a KDNP-s politikusnak az ELTE-re, 1992-ben készített szociológia szakdolgozatát is.

MTI

A hvg.hu vasárnap Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül címmel közölt cikket, amelyben azt írta: "Semjén Zsolt 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozatának közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. A miniszterelnök-helyettes Az öt világvallás című, minden könyvtár szabadpolcán elérhető népszerű könyvből is jócskán merített. Bár életrajzaiban sehol nem tesz említést német nyelvtudásról, több német nyelvű műre is hivatkozik." A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője aznapi reagálásában nevetséges és szánalmas politikai provokációnak minősítette az internetes portál írását.
   
Havasi Bertalan az üggyel kapcsolatos álláspontjukat megismételve hétfőn az MTI-vel közölte: vagy a plágium kifejezés jelentésének nem ismeretéről van szó, vagy pedig tudatos politikai provokáció történt "egyes baloldali sajtóorgánumok részéről". Hozzátette, a plágiumgyanú emlegetése nagyon súlyos vád, amiért az ezt terjesztő sajtóorgánumoknak jogi felelősséget kell vállalniuk.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a hvg.hu cikke is leírja: mind a dolgozat elfogadása, mind átminősítése mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi szabályozásnak; a cikk elismeri továbbá, hogy a Semjén Zsolt dolgozatában hivatkozott műveket pontosan megjelölte a szerző. Ez látható a ma közzétett szöveg lábjegyzeteiben, irodalomjegyzékében is - mutatott rá.
   
A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője - megerősítve vasárnapi közlését - kitért arra, hogy a mű összeállítása és a hivatkozások dr. Lenhardt Vilmos teológiaprofesszor szándéka szerint és iránymutatásával készültek, és több éves munka van benne. A téma egészen újszerű volt, Magyarországon még senki sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, következésképpen hazai irodalma sem volt - folytatta, megismételve: maga a témaválasztás és a kidolgozás pasztorális feladat is volt, a dolgozat megállapításai és következtetései teljesen újszerűek voltak, amire a későbbiekben számos tudományos hivatkozás történt. A témának Semjén Zsolt elismert szakértője - áll a kommünikében.


   
Havasi Bertalan jelezte, Semjén Zsolt műve tartalmilag megjelent számos kiadványban, így például a Teológia című folyóiratban is.
   
"Bár a hvg.hu támadása nyilvánvalóan politikai indíttatású, azért reméljük, hogy ennek hatására talán még többen fogják haszonnal forgatni a művet. Az ügyet részünkről ezzel lezártuk, de ha a baloldal egyes politikai és sajtószereplői úgy gondolják, a bíróságon folytatható" - zárul a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének közleménye.
   
A hvg.hu hétfőn arról cikkezett, hogy Semjén Zsolt 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!