Hírek

2013.01.24. 10:33

ÁNTSZ: közel 12 millió forint dohányzási bírságot szabtak ki

Tavaly a közegészségügyi felügyelők 56 ezer egységet kerestek fel és csaknem 1200 esetben találtak valamilyen kifogásolni valót.

MTI

Több mint 12 millió forint bírságot szabtak ki tavaly a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A legtöbb pénzt szórakozó-, illetve vendéglátóhelyeknek kellett befizetniük, de a közforgalmú intézményekre, illetve munkahelyekre kirótt büntetések mértéke is milliós nagyságrendű volt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy tavaly január elsején lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely többek között megtiltotta a "nyilvános zárt helyeken" a dohányzást. A türelmi időszak idején nem bírságoltak a hatóságok, de április elseje után már nem lehetett elkerülni a büntetést. Közben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatosan gyűjtötte a visszajelzéseket, mind a közegészségügyi felügyelőktől, mind az állampolgároktól, üzemeltetőktől. Ezek alapján 2013. január 1-jén több olyan módosítás lépett életbe, amelyek a jogszabály gyakorlati alkalmazását, az élet adta helyzetekhez való igazodást segítik - írták.

Az ÁNTSZ példaként említette, már nem csak szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari szolgáltatást nyújtó egységek üzemeltetői dönthetnek úgy, hogy létesítményüket nemdohányzóvá nyilvánítják, hanem bármely közforgalmú intézmény számára adott ez a lehetőség. Ha így határoznak, akkor dohányzóhelyet nyílt térben sem kell kijelölniük. Új elemként pedig részletszabályozást dolgoztak ki az olyan többcélú létesítményekre, ahol egészségügyi szolgáltatás is működik (mint például egy irodaház egyik helyiségében kialakított orvosi rendelő). Ilyen helyeken ugyan kijelölhető dohányzóhely nyílt légtérben, de csak úgy, ha az az egészségügyi szolgáltatást igénybevevők szokásos vagy szükségszerű útvonalától megfelelően elkülönül - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Tavaly a közegészségügyi felügyelők összesen 56 ezer egységet kerestek fel és csaknem 1200 esetben találtak valamilyen kifogásolni valót. A számok alapján a szabálysértések legnagyobb aránya közterületeken történt. Emellett a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben illetve a közforgalmú intézményekben tapasztaltak még az átlagosnál több problémát az ellenőrök. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények - tették hozzá.

Az ÁNTSZ tapasztalatai alapján kiemelte, "hogy a közforgalmú intézmények tulajdonosai, üzemeltetői és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát, támogatják azt és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak". Ráadásul mint írták: az elmúlt egy évben több olyan történet is eljutott hozzájuk, amelyekben állampolgárok arról számoltak be: éppen a szabályok változása késztette őket arra, hogy abbahagyják a dohányzást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!