Hírek

2013.01.03. 23:33

Az AB elkaszálja a választási regisztrációt

A testület tartalmi okokból is vizsgálta a jogszabályt, megállapítva, az nem szükségszerű.

origo.hu/index.hu

Egy kivételével minden, Áder János által jelzett pontban alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a választási eljárásról szóló törvényt, értesült az Origo. A testület nemcsak formailag, de tartalmilag is vizsgálta a jogszabályt, és megállapította: a választási törvényben meghatározott célok eléréséhez nem szükségszerű a regisztráció bevezetése.

Az AB állásfoglalása szerint a parlamentnek bizonyítania kell, hogy indokolt a választási regisztráció, ellenkező esetben el kell állnia annak bevezetésétől.

Az AB döntésére számítani lehetett, amikor kiderült, hogy a testület előre hozta a döntést Szabó Máté alapjogi biztos határidőhoz nem kötött, az Alaptörvény Átmeneti rendelkezéseiről (Ár.) szóló beadványáról.

Miután a testület megsemmisítette a valójában nem átmeneti rendelkezéseket, köztük a regisztrációról szólót, elhárult az akadály, hogy érdemben foglalkozhasson a kötelező választási feliratkozással. Ha az AB-ben nem lett volna kellő támogatottsága ennek a forgatókönyvnek, az alkotmánybírák továbbra is ignorálhatták volna az ombudsman javaslatát, miként azt teszik számos más, például a magánnyugdíjpénztári befizetések államosítását kifogásoló indítványával.

December 6-án Áder János normakontrollt kért a testülettől, mert több pontban is alkotmányellenesnek tartja a választási eljárásól szóló törvényt. A pénteki ülésen az alkotmánybírák egyedül ezzel az indítvánnyal foglalkoznak, és az ÁB sajtószóvivőjének közlése szerint azonnal nyilvánosságra hozzák a határozatot.

Áder összesen hat, technikai jellegű kifogást emelt a jogszabály ellen. Alkotmányellenesnek tartja egyebek mellett az regisztrációs kérelem benyújtásának módjára, valamint a politikai hirdetésekre és a közvéleménykutatások publikálására vonatkozó korlátozásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!