Hírek

2013.01.09. 09:55

Az ország nagy részén még havasak az utak

Bár már csak a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben havazik, tizenhárom megye területén van hó. A Dunától keletre, valamint Tatabánya, Esztergom, Kápolnásnyék és Paks környékén a főutak és a mellékutak is havasak, hókásásak.

MTI

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel szerdán azt közölte: a társaság Útinform osztályának legfrissebb adatai szerint már csak a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben esik a hó, illetve hószállingózást jelentettek Tatabánya, Harkány, Cegléd és Kiskőrös térségéből.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint jelenleg tizenhárom megye területén van hó, annak vastagsága Vas megyében néhol eléri a 10 centimétert.

A közútkezelő közleményében az olvasható: a főutakon a Dunától keletre havas, latyakos, hókásás szakaszokra kell számítani, nyugatra csupán Tatabánya, Esztergom, Kápolnásnyék és Paks környékén téliesek a körülmények, a Dunántúl nagy részén vizes, nedves a főúthálózat. A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli részét leszámítva mindenhol téli útviszonyok uralkodnak. A Tiszántúlon és az északkeleti országrészben túlnyomórészt havas a mellékúthálózat, a Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén és az Északi-középhegységben pedig latyakosak, hókásásak lehetnek egyes szakaszok.

Kiemelték: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. több mint 600 munkatársa és 250 munkagépe dolgozik jelenleg is az utak síkosságmentesítésén. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén másodfokú az úgynevezett téli tisztántartási készenlét.

Az OKF közlése szerint kedden a hivatásos katasztrófavédelmi szakemberek, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrség és a karitatív szervezetek összesen 650 szakemberrel és 404 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában. Harminckilenc embert mentettek meg a téli időjárás káros következményeitől, közülük hatot a kihűléstől. Tizennyolc ember sérült meg a síkos utakon, illetve közúti és egyéb balesetekben, négyen pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform a 06-1-336-2400-as telefonszámán vagy a www.kozut.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!