Hírek

2013.01.29. 13:49

Jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték a taktaharkányi gyilkost

Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte kedden a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki 2010 tavaszán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaharkányban féltékenységből megölt egy fiatal lányt - közölte az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

MTI

 Fórizs Ildikó elmondta: a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék emberölés miatt kiszabott ítéletét. A férfit legkorábban 33 év múlva lehet feltételesen szabadlábra helyezni.

Az akkor 28 éves vádlott 2004 áprilisában ismerkedett meg a 17 éves sértettel, de a lány néhány találkozás után határozottan elzárkózott a vádlottal való további kapcsolattartástól. A férfi ezt nem fogadta el, és éveken át követte, figyelte a sértettet. Amikor észlelte, hogy a lánynak barátja van, a vádlott egyre rosszabb állapotba került, 2008 és 2010 között pszichiátriai kezelés, illetve gondozás alatt állt.

A sértett és családtagjai is észrevették, hogy a vádlott figyeli a lányt. Többször kértek segítséget a rendőrségtől, de érdemi intézkedés nem történt.

A vádlott már évekkel korábban azt mondta a sértett rokonainak, hogy megöli a lányt, ha az nem lehet az övé. 2010 áprilisában rá is szánta magát az aprólékosan megtervezett gyilkosságra. Egy reggel a munkába igyekvő sértettet követni kezdte, és a lány hiába menekült, a férfi egy tőrrel háromszor hátba szúrta, majd a nyakán, a szája környékén és a hasán is megszúrta. A sértett nem sokkal ezután meghalt.

A vádlott gondosan megtervezte a test elrejtését is: a temető melletti nádashoz vitte, és a lápos részen belelökte a vízbe, majd két nappal később egy használaton kívüli kútba dobta Taktaharkány határában. A sértett iratait, táskáját, a szállítása közben használt fóliát házuk hátsó udvarán elégette.
2010 júniusában a vádlott részletes beismerő vallomást tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!