Hírek

2013.04.16. 16:41

Jövő év márciusára megújul a budapesti Kossuth tér

Jövő márciusban adják át a megújult Kossuth teret. A Steindl Imre Program (SIP) keretében megszépülő és zöldebbé váló térről eltűnnek az autók, térszint alatti látogatóközpont épül és parlamenti múzeum jön létre.

MTI

"Az Országház épületének idén befejeződő burkolatcseréje végképp halaszthatatlanná tette a Kossuth tér rekonstrukcióját. A hamarosan teljes szépségében pompázó épület környezete nem maradhat olyan, mint egy lerobbant áruházi parkoló" - mondta Wachsler Tamás az MTI-nek.

A SIP programigazgatója felidézte: a legkiválóbb magyar tájépítészek, közmű-, közlekedési, valamint mélyépítési szakemberek vettek részt a tervezésben. A látványterveket mindenki megnézheti a SIP honlapján: "a nemzet főtere" aszfalt- és autómentes lesz, a jelenleginél tágasabb és zöldebb, a gondosan válogatott cserjeállomány megháromszorozódik és nagy vízfelületek is megjelennek. Az új, 33 méter magas országzászló köré elegáns és tartós bazaltburkolat kerül. Százhúsz év után végre méltó foglalatot kap az Országház - tette hozzá.

"A program indulása óta eltelt egy évben megszereztük a megvalósításhoz szükséges tekintélyes számú engedélyt és a fővállalkozók kiválasztására kiírt tender is eredményesen ért véget" - mondta el Wachsler Tamás.

Az alkalmasnak talált jelentkezőkkel úgynevezett elektronikus árlejtéssel bonyolították le a tender utolsó szakaszát, amelynek során a résztvevők egymás ajánlatait látva licitálhattak. Végül a legalacsonyabb, 14,63 milliárd forintos árat vállaló KÉSZ Zrt. nyert.

Wachsler Tamás hangsúlyozta: a fővállalkozó csak akkor jut az általa elvégzett munka után járó pénzhez, ha igazolja, hogy alvállalkozóit rendben kifizette. A KÉSZ Zrt. az előre nem látható esetleges pótmunkák költségeit sem számíthatja fel, a szerződés szerint ennek kockázatát a kivitelező külön díjazás nélkül viseli.A fővállalkozó már felvonult a Kossuth téren és megkezdte a munkát - közölte a programvezető: a Parlament északi oldalánál a korábban megkezdett mélyépítés jól halad és gyakorlatilag befejeződött a vízművek által végzett jelentős közműcsere. Ennek kapcsán az Országház közműkiszolgálását is megújították és az alsó rakpart új burkolatot kapott.

Az északi oldalon létrejövő létesítmény mínusz négyszintes lesz: az alsó hármat a hatszáz autó fogadására alkalmas mélygarázs foglalja el, a felsőt pedig a Parlament látogatóközpontja. "Az ország egyik legvonzóbb nevezetességét évente több mint négyszázezren keresik fel, ideje, hogy az ő fogadásuk, kiszolgálásuk is megfelelő színvonalon történjen" - hangsúlyozta a programigazgató.

Az Országház 15-ös udvarának lefedésével és átépítésével kialakítanak egy parlamenti múzeumot is - hívta fel a figyelmet Wachsler Tamás, akinek elmondása szerint már megkezdődött a gyűjtemény összeállítása. A múzeum második világháború előtti anyaga nagyobb részt megvan, de komoly értékek semmisültek meg, amikor "barbár módon" sok szobrot beolvasztottak - tette hozzá.

Az Országgyűlés döntése alapján a Kossuth tér szobrainak tekintetében az 1944 előtti képzőművészeti arculat visszaállítását kell megvalósítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel; ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren. Wachsler Tamás beszámolója szerint a Rákóczi-szobor restaurálására vonatkozó tender befejeződött, rövidesen aláírják a szerződést a kiválasztott vállalkozóval és néhány héten belül a műalkotás lekerül a talapzatáról.

"A Rákóczi-szobor olyan állapotban van, hogy ha most nem restaurálják, akkor félő, hogy magától ledől. Még második világháborús és 1956-os lövésnyomok is találhatók rajta, statikailag veszélyesen meggyengült" - árulta el. A régi, szintén rossz állapotú talapzat helyett új épül a jelenlegitől pár méterre.

A Kossuth-szoborra vonatkozó tendert is kiírták, júniusra várható az eredményhirdetés. A háború előtt a téren állt Kossuth-szobor most Dombóváron található, a közbeszerzési eljárás majdani győztese ennek a másolatát fogja elkészíteni. Zajlik az Andrássy-szobor szobrászpályázata is, az első forduló nyolc pályázója közül a beadott mintadarabok alapján a bírálóbizottság egyhangú döntéssel választotta ki azt a három művészt, akitől az egész lovas szobor kicsinyített mintáját - árajánlattal együtt - bekéri. "Hasonlóan állunk a Tisza-szoborral is: túl vagyunk az első fordulón, a két kiválasztott művésznek néhány napon belül kell beadnia az írásos ajánlatát" - számolt be Wachsler Tamás.

Mint közölte, elkészülte után az Andrássy-emlékmű a József Attila-szobor helyére kerül, amelyet a mostani pozíciójától mintegy ötven méterre, a Duna-parti sétányon helyeznek el. A Parlament épülete addigra a Duna felől is körbesétálhatóvá válik; a folyó felőli sétány kialakítása szintén a fővállalkozó feladata.

A programba az induláshoz képest egy jelentősebb új elem is bekerül: az egykori METESZ-székház - a metrólejárat feletti épület - átalakítása. A megszépülő Kossuth térhez nem illik az épület mai homlokzata, ezért a kormány határozatot hozott ennek cseréjéről - emlékeztetett a programvezető. Hozzátette azonban, hogy az átalakítás megkezdése előtt a háznak kizárólagos állami tulajdonba kell kerülnie. A tulajdonszerzés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. feladata, a SIP csak ezt követően kapcsolódik be az épület átalakításába és ekkortól érdemes a székház jövőbeni funkcióiról is beszélni - jegyezte meg.

Wachsler Tamás összegzése szerint a projekt jelenlegi állása alapján a megújult tér átadásának 2014 tavaszi ütemezése tartható lesz. "Ha nem így alakulna, az nagyon sokba kerülne a kivitelezőnek, aki vállalta a 2014. március 15-i határidőt és ennek nyomatékot adott azzal, hogy a szerződésben komoly kötbért kötöttünk ki" - mondta el a programigazgató.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!