Hírek

2013.04.25. 16:28

Olcsón és biztonságosan bankkártyával

Még mindig nagyon sok lakossági ügyfél számára jelent egyet a bankkártya-használat a bankjegykiadó automatából történő készpénzfelvétellel. Ez annak ellenére van így, hogy a kártya egy sor más művelet elvégzésére is alkalmas, úgy, hogy eközben - kis odafigyeléssel - akár jelentős összegeket takaríthat meg vele birtokosa.

BAMA

Ha bankjegykiadó automatából (ATM) veszünk fel készpénzt, érdemes átgondolni, hogy várhatóan mekkora összegre lesz szükségünk a következő napokban: hiszen egyetlen készpénzfelvétel is több száz forintos költséggel járhat, vagyis egyáltalán nem mindegy, egy hónap alatt hányszor járulunk az automatához. Mindig törekedjünk emellett arra, hogy a kártyánkat kibocsátó bank automatájánál vegyünk fel pénzt: szinte minden szolgáltató drágább díjakkal dolgozik ugyanis a más bank ATM-jeinél történő pénzfelvételnél. Külföldön pedig csak végső esetben használjunk automatát: mivel a hazai kibocsátású bankkártyával bonyolított kártyás fizetés - a tranzakciós illetéktől eltekintve - többnyire ingyenes, ahol csak lehet, igyekezzünk ezzel a megoldással élni. (Több, külföldi piacokon is jelen lévő magyarországi bank is kedvezményes készpénzfelvételi kondíciókat ad egyes régiós országokban: viszont itt is figyelni kell arra, hogy az igénybe vett automata az adott bankcsoporthoz tartozzon.)

Igyekezzünk emellett növelni a bankkártyás fizetéseink arányát: az elmúlt években jelentősen megnőtt a kártyát elfogadó POS-terminálok száma a hazai üzletekben, így erre adott is a lehetőségünk. A kártyás fizetés - a tranzakciós illetéken felül - díjmentes, így kiadásaink minél nagyobb részét intézzük ily módon, annál többet takaríthatunk meg a számlánkhoz kapcsolódó költségekből.

A bankkártyás fizetés pedig, amellett, hogy olcsó, biztonságos is. Ma már minden, Magyarországon újonnan kibocsátott plasztiklapot ellátnak úgynevezett EMV-chippel, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kártya adatainak illetéktelen felhasználását.

Ez ugyanakkor csak a tranzakciók biztonságát illetően nyújt garanciát, a kártyára ugyanúgy vigyáznunk kell: így soha ne hagyjuk autóban, ne adjuk át másnak, és semmiképpen ne tartsuk mellette biztonsági (PIN) kódját. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, biztos, hogy nem lesz gondunk a fizetési műveleteinkkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!