Hírek

2015.05.14. 14:11

Hatalmas beruházással gyorsítja az internet sebességét Kína

Felgyorsítja a szélessávú internethálózat kiépítését, a szolgáltatókat pedig áraik csökkentésére kötelezi a kínai kormány a jövőben - ez derül ki a kabinet legutóbbi ülését követően nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

MTI

A Li Ko-csiang miniszterelnök elnökletével tartott ülésen a parlament márciusi ülésén bejelentett, úgynevezett Internet Plusz tervezet kivitelezésének részletei többek között az állami kézben lévő nagy telekommunikációs vállalatokat - a China Telecomot, a China Mobile-t és a China Unicomot - sürgeti, hogy azok legalább negyven százalékkal növeljék meg az általuk szolgáltatott internetkapcsolat sebességét, annak lassúsága ugyanis a társadalmi elégedetlenség mellett az országban működő vállalkozások versenyképességét rontja.

Ezzel párhuzamosan a jövőben a szolgáltatók kötelesek lesznek áraik mérséklésére is, s rendszerfrissítésekért sem számolhatnak fel költséget a fogyasztóknak. A cégeket és szolgáltatásaikat a jövőben a korábbinál gyakrabban és szigorúbban ellenőrzik majd, s áraik alakulását is szemmel tartják - olvasható ki a dokumentumból. Nemcsak a minőséget, de az ország lefedettségét is növelni kívánják, idén év végéig újabb 14 ezer vidéki közösség csatlakozhat központi segítséggel a világhálóra. A hálózat fejlesztésére az évtized végéig mintegy kétezer milliárd jüant (88 ezer milliárd forint) különítettek el.    

Az internet lassúságának kérdése hosszú távú problémát jelent Kínában, amely a nyolcvanadik helyre szorult az internet sebessége alapján összeállított nemzetközi listán, Malajziával, Thaifölddel vagy Vietnámmal egy sorban, míg az Egyesült Államokban mért sebesség felét sem éri el, és jelentősen lemarad Japán, vagy a világon leggyorsabb Dél-Korea mögött.    

Li Ko-csiang miniszterelnök áprilisban még úgy fogalmazott, azért is szükség van az adatátvitel gyorsítására, mert a lassú net a legfejlettebb telekommunikációs technológia terjesztésének is visszatartója, és a modern kommunikációs csatornák terjedését is hátráltatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!