Hírek

2015.09.15. 07:41

Katonákkal állná útját Szerbia a visszatoloncolt menekülteknek

Akár hadsereggel is útját állná Szerbia annak, hogy Magyarország visszatoloncolja az illegális határátlépőket a területére – nyilatkozta a szerb szociális és munkaügyi államtitkárt.

Az Index összefoglalója szerint a politikus szavai szerint az ország csak azokat fogadná vissza, akik Szerbiában kértek menedékjogot, de az eljárást nem megvárva elhagyták az országot. Belgrád ötszáz ilyen személyről tud.A szerb fél hétfő estig sem rendőri, sem katonai erővel nem akadályozza meg a menekültek szabad áthaladását Magyarország felé.

„Nem fogjuk lezárni a határokat a menekültek előtt, de több ideiglenes tábort fogunk létrehozni a magyar határnál” – közölte a b92-vel a szerb munkaügyi miniszter. Alekszandar Vulin a már létező magyarkanizsai tábor mellett Zomborban, a horvát határ közelében fekvő vajdasági Siden és Szabadkán létrehozandó táborokról beszélt.
Igaz, a kapacitás növelését nem szerb költségvetési pénzből, hanem EU-s forrásokból képzeli el Belgrád.

Ugyanakkor nem kérdés Szerbia számára, hogy az ország növekvő nehézségekre számíthat keddtől, miután Magyarországon szigorítanak a szabályozáson, az illegális határátlépők bűncselekmény elkövetőiként lesznek kezelhetők, és megszűnik a lehetőség, hogy szabadon átvonuljanak Röszkénél a vasúti sínen. Ez utóbbi már hétfő este megvalósult a kapuzárként betolt szögesdrótos vagonnal.
Kérdés persze, hogy meddig tarthat ki Szerbia a nyitott határok mellett, abban bízva, hogy a menekültek mielőbb elhagyják az országot. A magyar határok lezárultával és a visszatoloncolás lehetőségével – feltéve, ha Belgrád ezt nem tudja megakadályozni –, hirtelen nagyon megnőhet a Szerbiában rekedt migránsok száma - számolt be az Index.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!