Hírek

2016.06.27. 20:08

Eb-hősök a Hősök terén

Szivárvány alatt gördült be a franciaországi Eb-ről hazatérő magyar labdarúgó-válogatott gépe a Liszt Ferenc repülőtérre hétfő délután. A reptéren sajtótájékoztatót tartottak, a Hősök terén többezres ünneplő tömeg várta a csoportgyőztes, nyolcaddöntőig jutó csapatot.

BAMA

A pénzdíjunk: 3,6 milliárd forint

A nyolcaddöntőben búcsúzó magyar labdarúgó-válogatott 11,5 millió eurós (3,6 milliárd forintos) pénzdíjat kap a franciaországi Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményéért. A részvételért 8 millió jár, a csoportmérkőzéseken elért győzelemért további egymillió, a döntetlenért pedig 500 ezer euró – ez a magyarok esetében összesen további 2 millió. A nyolcaddöntő résztvevői 1,5 milliós jutalmat kapnak.

A negyeddöntőbe jutott csapatok újabb 2,5 millióhoz jutnak. A legjobb négy közé jutást 4 millió euróval honorálják, a finálé vesztese 5 millió euróval vigasztalódhat, míg az Európa-bajnok jutalma 8 millió.

A kontinensviadalon összesen 301 millió eurót osztanak szét a négy évvel ezelőtti 196 millióval szemben. Hétfőn 17 óra után pár perccel landolt a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren a Franciaországból hazatérő magyar válogatott gépe, amelyet „szivárványos” vízsugárral fogadtak Ferihegyen. A játékosok fekete zakóban, fehér ingben érkeztek, és rögtön sajtótájékoztatót tartottak az Európa-bajnokságon nyújtott szereplésről. Mint ismert: a csapat esélytelenként érkezett, de előbb kétgólos győzelmet aratott Ausztria ellen, majd döntetlent játszott Izlanddal és Portugáliával, végül vasárnap este a 16 között búcsúzott a topfavorit belgák elleni vereség után.

Bernd Storck szövetségi kapitány elmondta, nagyon elégedett a szerepléssel, ugyanakkor már a jövőre, a következő két évre gondol, és legfontosabb célnak azt nevezte meg, hogy a válogatott kijusson a 2018-as oroszországi világbajnokságra. Hozzátette: nem szabad, hogy az elvárások megnőjenek a csapat irányába, hiszen nemzetközi szinten továbbra is tapasztalatlan együttesről van szó, amely ugyanakkor a kontinensviadalon megmutatta, hogy az élcsapatokkal is képes felvenni a küzdelmet.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Király Gábor (balról) és Gera Zoltán válaszolt a sajtó kérdéseire megérkezésük után (Fotók: Koncz György)
[/caption]

A német szakember reményét fejezte ki, hogy az európai kupákban szereplő magyar klubcsapatok közül – amelyek már ezen a héten megkezdik szereplésüket az Európa Liga selejtezőjében – valamelyik érdekelt lesz a főtáblás küzdelmekben, mert így a válogatott játékosok is egyre több komoly nemzetközi mérkőzésen szerezhetnének tapasztalatot.

A szövetségi kapitány mellett a válogatott két legidősebb tagja, a negyvenesztendős Király Gábor és a harminchét éves Gera Zoltán állt a média rendelkezésére. Gera hangsúlyozta: csodálatos élmény volt az Európa-bajnokság, ugyanakkor reméli, ez sokkal inkább valaminek a kezdete volt a csapat számára. Mindkét játékost megkérdezték válogatottbeli szereplésük esetleges folytatásáról, ám ezzel egyelőre nem kívánnak foglalkozni: Gera egy huncut félmosollyal meg is jegyezte, hogy „olyan öregek még nem vagyunk”.

Az elmúlt tíz év legnézettebb sporteseménye

A Magyarország–Belgium Európa-bajnoki nyolcaddöntőt csaknem hárommillió néző követte az M4 Sporton – derül ki az MTVA közleményéből. A majdnem hárommilliós nézettséggel ez a mérkőzés volt az utóbbi 10 év legnézettebb sporteseménye, és 2016-ban ez a találkozó volt a legnézettebb műsor a hazai televíziós piacon.

Az első félidei nézettség 2 millió 810 ezer fő, míg a másodiké 2 millió 829 ezer fő volt. A legnézettebb percben (21:29-kor) 3 millió 89 ezren nézték a találkozót, de több olyan szakasza is volt a mérkőzésnek, amikor 3 milliónál több magyar szurkolt a képernyők előtt. Mindketten hangsúlyozták, hogy a kiváló szereplés kulcsa a 7 hetes felkészülés volt, amely során végig jó hangulat uralkodott a csapaton belül. Gera hozzátette: pályafutása során talán először tapasztalta a válogatottnál, hogy ilyen hosszú idő alatt sem volt semmilyen feszültség a futballisták között.

A válogatott ezt követően rendőri felvezetéssel, autóbusszal indult a Hősök terére, ahol együtt ünnepelt a szurkolókkal. A hangulatot a hivatalos magyar Eb-dalt élőben előadó Soho Party alapozta meg, hét óra előtt pár perccel már ötezer ember énekelte: „Az éjjel soha nem érhet véget...”, majd egyenként színpadra léptek a csapat tagjai, akiket Dzsudzsák Balázs csapatkapitányhoz méltó profizmussal mutatott be. Lapzártánkkor még bőven tartott a buli, ami valószínűleg hajnalig sem ért véget...

A negyeddöntőbe jutott csapatok újabb 2,5 millióhoz jutnak. A legjobb négy közé jutást 4 millió euróval honorálják, a finálé vesztese 5 millió euróval vigasztalódhat, míg az Európa-bajnok jutalma 8 millió.

A kontinensviadalon összesen 301 millió eurót osztanak szét a négy évvel ezelőtti 196 millióval szemben. Az elmúlt tíz év legnézettebb sporteseménye A Magyarország–Belgium Európa-bajnoki nyolcaddöntőt csaknem hárommillió néző követte az M4 Sporton – derül ki az MTVA közleményéből. A majdnem hárommilliós nézettséggel ez a mérkőzés volt az utóbbi 10 év legnézettebb sporteseménye, és 2016-ban ez a találkozó volt a legnézettebb műsor a hazai televíziós piacon.

Az első félidei nézettség 2 millió 810 ezer fő, míg a másodiké 2 millió 829 ezer fő volt. A legnézettebb percben (21:29-kor) 3 millió 89 ezren nézték a találkozót, de több olyan szakasza is volt a mérkőzésnek, amikor 3 milliónál több magyar szurkolt a képernyők előtt. Király Gábor (balról) és Gera Zoltán válaszolt a sajtó kérdéseire megérkezésük után (Fotók: Koncz György) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!