Hírek

2017.03.31. 08:44

Szombaton véget ér a Csötönyi-éra

Már azt hittük, a magyar ökölvívásban megállt az idő.

Ch. Gáll András

Ennek legbiztosabb jeleként Csötönyi Sándor hovatovább huszonegy éve őrizte az elnöki posztot, Gyárfás Tamás megbuktatása óta ő volt a legrégebben regnáló magyar sportági vezető.

Szombaton azonban véget ér a Csötönyi-korszak, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) közgyűlésén – hacsak nem lesz égszakadás, földindulás – borítékolhatóan Erdei Zsoltot választják meg a 68 éves sportvezető utódjának.

Hogy milyen hosszú idő telt el Csötönyi megválasztása óta, emlékezzünk: 1996 őszén még Horn Gyula volt a miniszterelnök. A MÖSZ pénztára kongott az ürességtől, 25 millió forint volt a hiány, bokszolóink csak úgy tudtak külföldi versenyekre utazni, ha a szövetség előre, készpénzben fizette ki a jegyek árát az utazási iro­dáknak.

Csakhogy a buldózer mentalitású, különleges üzleti érzékkel megáldott – civilben kaszinóigazgató – Csötönyi beindult: az 1997-es budapesti vb-t Kovács István és Erdei Zsolt aranyérmén kívül jókora financiális profittal is zárta a szövetség, s mivel az elnök lehengerlő stílusával egyik szponzort a másik után hozta be az elnökségbe, gyorsan helyrebillent a pénzügyi mérleg.

Kezdetben az éremmérleggel sem volt baj. A syd­neyi olimpián Erdei bronzérmét már-már fanyalogva fogadta a közvélemény – akkor még senki sem hitte volna, hogy mindmáig ez lesz az utolsó medálunk az olimpiákról. A 2003-as bangkoki vb-ről Káté Gyula bronz-, a 2005-ös mienjangi világbajnokságról Bedák Pál ezüstérmet hozott haza, s a 2009-es milánói vb-n Káté megismételte bangkoki bravúrját. Azóta sem szereztünk érmet felnőtt férfi világbajnokságon…

A napjainkig utolsó komoly eredmény férfivonalon Bacskai Balázs aranyérme a 2010-es moszkvai Európa-bajnokságon. Azóta beesik egy-egy bronz, de semmi több. A különféle korosztályos leány- és fiúsikerek nem érik el sem a szurkolók, sem a média ingerküszöbét, talán Szatmári Petra tavalyi felnőtt Eb-ezüstjét leszámítva. Magyar hölgy­bunyós még nem tudta kvalifikálni magát olimpiára (2012 óta szerepelnek a nők az ötkarikás versenyben), Rióban két férfi képviselte színeinket, és mind Bacskai, mind Harcsa Zoltán rögtön kikapott, utóbbi kiütéssel.

Csötönyi pozíciója ennek ellenére megingathatatlannak tűnt, két éve 2020-ig választották meg elnöknek, a szövetség vagyona a 20 évvel ezelőtti mínusz 25 millióról plusz 134 millió forintra duzzadt. Csakhogy a sikertelenségre egyre nehezebb volt magyarázatot találni – Csötönyi egyik kedvenc bon mot-jával: a kudarcot nem lehet, a sikert nem kell megmagyarázni –, az elnök haragosa, Kovács István olimpiai bajnok egész pályás letámadásba kezdett a közösségi és a hivatalos médiában. Csötönyi mintha belefáradt volna a szélmalomharcba: szűk körben a tavalyi év végén, nyilvánosan pár hete bejelentette, hogy átadná posztját Erdei Zsolt amatőr és profi világbajnoknak, a nevét viselő Madárfészek Akadémia vezetőjének.

Erdei a színfalak mögött végzett szervezőmunka hatására – de alighanem e nélkül is – élvezi a honi boksztársadalom túlnyomó többségének bizalmát. S azoknak, akik esetleg megkérdőjeleznék „Madár” vezetői képességeit, hallani kellett volna az elnökaspiráns frappáns beszédét kedden, a Papp László-szobor avatóján a budai Gesztenyéskertben.

Szombaton, a Danubius Hotel Arénában tartandó közgyűlésen megjósolhatóan jó kezekbe kerül a hetedik legeredményesebb magyar olimpiai sportág vezetése.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!