Hírek

2017.04.15. 00:03

Bakondi: a határokon dől el az ország biztonsága

A miniszterelnök főtanácsadója szerint, ha a belépőket nem ellenőrizzük, „belbiztonságról beszélni elég nehéz”.

MW

Bakondi György az M1 -nek nyomatékosította: a határbiztonság a belbiztonság kulcsa. Mint mondta, a magyar intézkedések eredményeként gyakorlatilag nullára csökkent az országba illegálisan belépők száma, és „a jelenleginél sokkal nagyobb nyomás esetén is képes lesz a rendszer feltartóztatni a tömeges illegális, agresszív migrációt”.
Bakondi György szerint ideje lenne felülvizsgálni a hidegháború lezárulta után hozott döntéseket, amelyek a biztonsági szolgálatok létszámát, költségvetését, hatáskörét stb. érintették. A nemzetállami védekezés mellett szükség van arra is, hogy az EU gondolja újra a külső és a belső védekezés megszervezését, egységesítését és irányítását – fűzte hozzá a főtanácsadó.

Lengyelország a magyarhoz hasonló szabályok kimunkálásán dolgozik, amelyek megengednék számára, hogy őrizetben tartsa a menedékkérőket ügyük elbírálásáig a határ menti táborokban – mondta a lengyel belügyminiszter a lengyel köztévének. Mariusz Błaszczak a szögesdróttal kerített konténertáborok létesítése mellett érvelve megjegyezte, a Magyarországon már kialakított rendszer jól szolgálja Magyarországot, bár az ENSZ bírálja érte Budapestet.

Lengyelország ugyan több mint egymillió munkavállalási engedélyt adott ki tavaly ukrán állampolgároknak, de – Magyarországgal ellentétben – nem szembesült olyan helyzettel, hogy határait közel-keleti és afrikai migránsok ezrei ostromolják. „Feladatom szavatolni Lengyelország biztonságát. Nekünk is fel kell készülnünk – a magyarhoz hasonló – kellemetlen fejleményekre, bár, remélem, nem fog bekövetkezni, hogy migránsok tömege zúdul végig országunkon” – mondta a belügyminiszter. Błaszczak kitért arra, hogy biztonsági kockázattal járna, ha elfogadnák az Európai Unió tervét a migránsok szétosztásáról a tagállamok között.

„Lengyelországban nem történtek terrortámadások, mert mostani kormánya kihátrált abból a vállalásból, amelyre még előző kormánya bólintott rá, nevezetesen, hogy ezreket fogad be menekülteknek nevezett migránsokból” – monda Mariusz Błaszczak.

MW -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!