Hírek

2017.04.04. 08:18

Ellenzéki támogatás a Soros-egyetemnek

Címkék#Hírkereső

Az összes ellenzéki párt szolidaritásáról biztosította Soros György budapesti egyetemét. A migránsok invázióját segítő amerikai milliárdos campusát is érintő törvénymódosításról ma szavazhat a parlament.

MW Központi Szerkesztőség

Folytatódott a hazai és a nemzetközi tiltakozás a felsőoktatási törvény tervezett módosítása miatt. Így tovább bővült azok köre, akik úgy vélik, hogy a jogszabályváltozás célja Soros György amerikai milliárdos egyetemének az ellehetetlenítése.

A Közép-európai Egyetemet (CEU) is érintő törvénymódosítás lényege: a jövőben csak olyan, nem európai uniós államhoz tartozó egyetemek működhetnek, amelyekről Magyarország állam­közi szerződést kötött az érintett állammal. Tehát ne fordulhasson elő, hogy magyar engedéllyel rendelkező egyetem kettős diplomát ad ki. Például a CEU épp ezt teszi: ha valaki Budapesten végez, az amerikai diplomát is kap. Ez pedig versenyhátrány a hazai felsőoktatási intézményeknek – érvel az oktatási tárca. Tegnap a CEU memorandumot juttatott el az országgyűlési képviselőknek. Azt kéri, a képviselők ne támogassák a jogszabályváltozást. Kiemelte: a törvényjavaslat nyomán a CEU Közép-európai Egyetem számára a további magyarországi működés lehetetlenné válna.

Kormányközi tárgyaláson dőlhet el

Orbán Viktor miniszterelnököt is megkérdezték tegnap az újságírók a CEU-t is érintő módosításról. A kormányfő elmondta: tárgyalni fog a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya. Ebben az ügyben a „jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt, és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen” – tette hozzá. Mint mondta: vannak Magyarországon szabályok, amelyeket 27 külföldi egyetem - köztük a „Soros-egyetem” – nem tart be, ezeket kell most rendbe tenni – jelentette ki.

Így látják a konfliktust az ellenzéki pártok

Az MSZP szerint politikai indíttatású támadás a lex CEU, amely sérti az oktatás szabadságát. Hiller István közölte: módosító indítványt nem nyújtanak be, a törvényjavaslat visszavonását követelik. Ha nem vonják vissza, akkor nem szavazza meg az előterjesztést. Gyurcsány Ferenc pártja, a DK népszavazást kezdeményez, ha módosítják a felsőoktatási törvényt. Ha a kormány erővel akarja bezáratni a CEU-t, akkor erővel fogja szembe találni magát – mondta Oláh Lajos képviselő.


A Párbeszéd alkotmányjogi panasszal él, ha az Országgyűlés elfogadja a CEU-val kapcsolatos kormányelőterjesztést – mondta Szabó Tímea, a párt társelnöke. Az LMP európai jelentőségűnek tartja a CEU ügyét, és szerinte az egyetem nem sértett törvényt. Meszerics Tamás európai parlamenti képviselő azt szeretné, ha az Országgyűlés nem is tárgyalná a felsőoktatási törvény módosítását, amely szerinte kizárólag a CEU-ról szól.
A Jobbikban zavart okozott a Soros-egyetem ügye. Vona Gábor pártelnök egyértelművé tette: a Jobbik nem fogja megszavazni a felsőoktatási törvény módosítását, mert „a CEU-t nem kellene beszántani”. Korábban Toroczkai László, a Jobbik alelnöke viszont kijelentette: „Soros egyetemével nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva betiltani, bezárni, a romjait pedig sóval behinteni.”

Be kell vallják a civilek a pénz forrását

A külföldről átláthatatlan módon finanszírozott különféle civil szervezetek fokozottan veszélyeztethetik Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását, ezért egy törvénymódosítással megszüntetnék a kiskapukat. A jövőben izrae­li mintára regisztrációra köteleznék azokat a hazánkban működő civil szervezeteket, amelyek évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről. Ebbe az összegbe az uniós támogatások nem számítanak bele. Az érintett szervezeteknek közölniük kell a pénz forrását még az állam által működtetett Civil Információs Portálon is. A változásokkal kapcsolatban a bírálók azt hangoztatják, hogy Soros György amerikai milliárdos civilnek mondott szerveze­teit akarják ellehetetleníteni. Soros jelentős összegeket fordít a bevándorlókra, az általa pénzelt szervezetek pedig támogatói annak, hogy minél több migráns jöjjön Európába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!