Hírek

2017.04.28. 07:59

Évek óta nem fizetik a közös költséget

„Társasházi problémánk, hogy van olyan lakó, aki már nyolc-tíz éve nem teljesíti a közös képviselői díj megfizetését és a vízdíjnak a megfizetését sem. Úgy tudjuk, hogy mi, lakók nem zárhatjuk el a vizét, mert nem korlátozhatjuk a vízhasználatban. Ha esetleg mi mégis elzárjuk, akkor minket büntetnének meg. De nem értjük, hogy miért mi kell megfizessük a költségeit. Amit befizetünk lakásfelújítási díjra, abból a nem fizetők kiadásait fedezzük, ezért nincs a háznak félretett pénze. Mi nem azért fizetjük ezt a díjat, hogy mások gazdálkodjanak vele, főleg nem így, hogy nem a ház javát szolgálja, hanem a nem fizető lakókét. Mit tehetünk a nem fizető lakókkal szemben?” (Gy. O., Kővágószőlős) Olvasónk kérdésére Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének (Makke.hu) szakmai igazgatója válaszol.

BAMA

Minden társasházban – még a kétlakásosban is – kötelező közös képviselőt (vagy intézőbizottságot) választani.

A közös képviselő tehát választott tisztségviselő, és miután választással kapja megbízását, így e tisztség elnyeréséhez szakmai (társasházkezelői) képesítési elvárást támasztani nem lehet. (Vagyis bármely tulajdonos lehet.) A közös képviselő feladatát a Thtv. 43-50. §-ai tartalmazzák. A közös képviselő köteles gondoskodni a társasházkezelői tevékenységek (Thtv. 52. §) megoldásáról is. Tehát a társasházi tulajdonostársak közül választott közös képviselőnek nem kell kötelezően társasházkezelői szakmai képesítéssel rendelkeznie, és ha társasházkezelői tevékenységet is ellát, e képesítés megszerzését sem lehet tőle megkövetelni.

A társasház közgyűlésén a tulajdonostársak úgy is határozhatnak, hogy a közös képviseletet nem a tulajdonostársak köréből választott, hanem külső természetes személyre vagy gazdálkodó szervezetre bízzák.

Ebben az esetben a közös képviselő választásakor abban is dönteni szükséges, hogy a közös képviselő egyúttal és egyidejűleg a társasházkezelői tevékenységet is ellátja. A választással megbízott közös képviselő így szolgáltatást lát el a társasháznak, amiért számlát állít ki.
Mindazon természetes személyek vagy gazdálkodó szervezetek, akik/amelyek közös képviseletet vagy társasházkezelést, szolgáltatást vállalnak, kötelesek társasházkezelői képesítéssel is rendelkezni (gazdálkodó szervezet esetében annak legalább egy alkalmazottja).

Az üzletszerűen végzett társasházkezelői, illetőleg az üzletszerűen végzett ingatlankezelői tevékenységet kizárólag olyan természetes személy vagy olyan gazdasági társaság láthatja el, aki/amely a fentiekben meghatározott szakképesítést megszerezte.

A Thtv. 24. § (2) bekezdés c) pontja szerint a szervezeti-működési szabályzatban kell meghatároznia közösköltség-hátralék megfizetése érdekében a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének az adós tulajdonostárs határidő megjelölésével való felszólításával, továbbá – ha
a felszólítás eredménytelen – a fizetési meghagyás kibocsátásának kezdeményezésével, illetőleg – e törvény rendelkezései szerinti felhatalmazása esetén – a jelzálogjog bejegyzése és annak törlése iránti kérelem benyújtásával kapcsolatos feladatait.
Amennyiben a közös képviselő rendszeres tájékoztatása mellett egy tulajdonos közösköltség-tartozást halmoz fel, az alábbi eszközök állnak
a képviselő rendelkezésére:
1. közös képviselői felszólítás
2. igényérvényesítés előtti ügyvédi felszólítás
3. jelzálogjog bejegyzése (ez korlátozott lehetőség)
4. fizetési meghagyásos eljárás megindítása
5. peres eljárás
6. végrehajtás (a 4-5. pontban felsorolt eljárásokat követi)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!