Hírek

2017.04.24. 09:11

Gyerekeket sodort el a végzetes lavina

Címkék#Hírkereső

A romániai és európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik életét vesztette szombaton a Zerge-havasokban, a Retyezát-hegységben, amikor lavina sodorta el őket.

MW Központi Szerkesztőség

A szerencsétlenséget valószínűleg maguk a hegymászók idézték elő, de az üggyel kapcsolatban még folyik a nyomozás.

A két kiskorú öt felnőttel együtt friss hóval borított útvonalon tartott a hegység legmagasabb csúcsa, a 2509 méter magas Pelága felé, amikor 2000 méteres magasságban lavina sodorta el őket – közölte Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője. Egyes források szerint a csoport három, míg a Transindex.ro portál szerint mind az öt felnőtt tagja sérülést szenvedett, köztük az egyik áldozat, Dor Geta Popescu apja is, őt jelenleg a vajdahunyadi kórházban ápolják.  A csoport egy nyári kiránduló ösvényen próbálta megközelíteni a Pelága-csúcsot – írta a Transindex.ro portál.

A hegyimentő-szolgálat vezetője kiemelte: a lavinát nagy valószínűséggel maguk a hegymászók idézték elő, ugyanis a szerencsétlenség előtt egy nappal a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető riasztást adtak ki a Retyezát-hegységre. A csoport tagjai viszont ezt nem vették figyelembe. 


Tegnap 18 hegyimentő és 5 csendőr elindult a baleset helyszínére, hogy lehozzák a lavina által elsodort két fiatal alpinista holttestét. Az üggyel kapcsolatban eddig három személyt hallgattak ki, köztük annak az 51 tagú turistacsoportnak a vezetőjét, amely a hegyre indult kirándulni a tragédia bekövetkeztekor.

A rendőrség bűnvádi eljárást indított, azaz bűncselekmény elkövetését vizsgálja a tragédiával kapcsolatban – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Laura Bradu, a Hunyad megyei rendőrség szóvivője. Az ügy kivizsgálását a hátszegi bírósági ügyészség végzi.

Rekordtartók voltak

A két tehetséges alpinista a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászóklub és a román alpinistaszövetség igazolt sportolói voltak, és számos rekorddal büszkélkedhettek. Gulácsi Erik idén a legfiatalabb európaiként mászta meg Amerika legmagasabb csúcsát, a 6962 méter magas, argentínai Aconcaguát. Dor Geta Popescu is 12 évesen, két éve jutott fel ugyanarra a csúcsra, valamint Észak-Amerika legmagasabb csúcsára, a 6168 méteres, alaszkai Denalira. A lány emellett még meghódította a világ legmagasabb aktív vulkánját is, a 6893 méter magas Ojos de Saladót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!