Hírek

2017.04.05. 08:56

Kadmiumos szennyezés az Aranyos folyóban

Címkék#Hírkereső

Újabb folyószennyezésről jött hír Erdélyből: mérgező vegyülettel szennyeződött az Aranyos folyó, miután meghibásodott Románia legnagyobb ülepítője.

MW Központi Szerkesztőség

A Fehér megyei környezetvédelmi őrség szerint a zagy a Cupru Min abrudbányai bányavállalat szászavinci tározójából került az Erdélyi-szigethegység folyójába.

A Mediafax román hírügynökség szerint hétfő este hibásodott meg a rézbánya egyik visszapumpáló állomása, így került a vízbe a zagy a Sesely-völgyi ülepítőből. Az állomás a savasodás miatt berozsdásodott, majd megrepedt – ez okozta a bajt. Mintegy három és fél órán át ömlött a régi leürítő rendszeren keresztül a mérgező vegyület a tározó völgyében folyó patakba, amely pár kilométerrel arrébb az Aranyos folyóba ömlik.

A Marosvásárhelyi Rádió beszámolt arról, hogy a Cupru Min társaság termeli ki a veres-völgyi altalajkincset, ahol az ország réztartalékainak 60 százaléka található.

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint 130 hektáros, több tízmillió tonna kapacitású, kénsavas zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu templomának tornya áll ki.

A hatóság szerint a térségben 15 millió eurós környezetvédelmi fejlesztésre van szükség. A sárga és vörös, szennyezett savas víz a veres-völgyi rézbányából folyik a völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tóba. Savasságát mésszel próbálják semlegesíteni. A felgyülemlett zagy rezet, vasat, krómot, cinket, arzént, mangánt és kadmiumot tartalmaz. Ez utóbbi melléktermékként keletkezik a cink, a réz és az ólom kinyerésekor. Trágyában és rovarirtóban is fellelhető. Mivel erősen toxikus, súlyos károsodásokat okoz az emberi szervezetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!