Hírek

2017.04.10. 09:30

Keveset sportolnak az ötven év felettiek

Címkék#Hírkereső

Az 50 év felettiek háromnegyede nem sportol rendszeresen, saját bevallása szerint az időhiány, a lustaság és a rossz egészségi állapot áll ennek háttérében – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.

MW Központi Szerkesztőség

A felmérés arra is kitér, hogy a megkérdezett korcsoporton belüli idősebb, nyugdíjas korosztály kétharmada nem tud róla, hogy van célzottan időseknek kialakított sportolási lehetőség a lakó­helye közelében.

A felmérésben arra is keresték a választ, hogy egészséges életmódot folytatnak-e az 50 év felettiek, sportolnak-e rendszeresen és milyen élelmiszertípusokat fogyasztanak leginkább.

A válaszokból kitűnik, hogy a megkérdezettek 24 százaléka sportol, további 42 százalékuk korábban sportolt, de már felhagyott vele, a válaszadók 34 százaléka pedig soha nem is sportolt. Azok közül, akik sohasem sportoltak, 21 százaléknyian ezt azzal magyarázták, hogy megítélésük szerint sport nélkül is eleget mozognak.

Mindössze a megkérdezettek harmada tud a lakóhelyéhez közel célzottan idősebbek számára kialakított sportolási lehetőségről – ez az arány szignifikánsan magasabb a budapesti lakosok esetében (40 százalék), míg a községekben, falun élők kisebb arányban tudnak ilyenről (28 százalék). A felmérésből kiderült az is, hogy a sportolás független az életkortól, a nemtől vagy az aktivitástól, vagyis például a nyugdíjasok ugyanakkora arányban sportolnak, mint azok, akik még aktívak.

A megkérdezett ötven év felettiek többsége hetente többször is fogyaszt gabonaféléket, pékárut, tejtermékeket, gyümölcsöt, zöldséget és húst is. A napi szintű fogyasztásban a pékáruk állnak az első helyen, illetve minden második válaszadó naponta fogyaszt tejterméket és gyümölcsöt. Zöldség azonban már csak 31 százalékuk, hús pedig csak ötödük asztalára kerül mindennap. Az édesség kisebb tételben szereplő kategória a felmérés szerint.

A heti többszöri fogyasztási adatokat vizsgálva kiderül, hogy a nyugdíjasok magasabb arányban fogyasztanak gabonaféléket, pékárut, tésztát, húst, valamint alkoholt, mint azok, akik még nem vonultak nyugdíjba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!