Hírek

2017.04.28. 08:41

Minden siker a versenyképességen múlik

Magyarország 2010-ben 100 forint fejlesztési pénzből 10-et adtak a hazai gazdasági szereplők, ma 70-30 az arány, vagyis még mindig az EU-források a jellemzőek a beruházásokban. A forrásokat az előző ciklus 14 százalékáról 60-ra szeretnénk emelni – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a Világgazdaság konferenciáján. Most 55 százaléknál tartanak.

MW

A versenyképességet javítandó a kormány már több mint 100 törvénymódosítást nyújtott be, hogy mérsékelje az adminisztrációt és csökkentsen, nullázzon egyes díjakat. Most a parlament előtt van egy törvény, hogy a közműszolgáltatás bekötése egy induló vállalatnak ne tartson el 200 napig.

Csepreghy Nándor a paksi bővítésről azt mondta, nem tudunk energiafüggetlen országgá válni, de a függőség csökkenthető. Ma a lakossági felhasználás az egyik legolcsóbb az EU-ban, s ide a legdrágább országok közül kerültünk. Ahol tisztán zöldenergia van, ott 90 forint a kW/óra, Magyarországon 34-35 forint. Ha nincs Paks, akkor nálunk is drágulna az energia. A paksival megegyező kapacitásbővítés szélenergiából 7000 milliárd, napenergiából 32 ezer milliárdba kerülne.

A digitalizáció 15-20 év múlva teszi majd feleslegessé az emberi munka egy részét, de nem ma – mondta Csepreghy, aki szerint a nyugati és a keleti EU-országok közötti béregyenlőség kérdése nem megoldható. „Aki szerint rövid távon ez megvalósulhat, az hazudik” – vélekedett. Kérdés, egységnyi bérből milyen életszínvonalat lehet megvalósítani.

Nem belátható, hogy 2020 után lesznek-e EU-fejlesztési források; a brit kilépés mindezt különösen kétségessé teszi. Csepreghy szerint ezért ­
a politikai vezetésnek a gazdasági szereplőkkel együttműködve egy alternatív utat is fel kell vázolnia, amely nem számol az EU-forrásokkal.

a jellemzőek a beruházásokban. A forrásokat az előző ciklus 14 százalékáról 60-ra szeretnénk emelni – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a Világgazdaság konferenciáján. Most 55 százaléknál tartanak. MW -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!