Hírek

2017.04.07. 09:19

Nincs teendője, ha egyetért a tervezettel

Címkék#Hírkereső

Van-e még valamilyen teendőm, miután átnéztem és egyetértettem az adóhatóság által elkészített adó­bevallási tervezettel, kell-e erről értesítenem a NAV-ot? Meddig lehet átnéznem a tervezetet?

MW Központi Szerkesztőség

Aki egyetért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallási tervezettel, annak nincs további teendője. Május 22-e után ugyanis a bevallási tervezet hivatalos bevallásnak minősül majd, ha addig nem nyilatkozik másképp az adózó. Lényeges, hogy mindenki nézze át a tervezetet, mert az adózók felelőssége, hogy jövedelmükről precíz bevallás készüljön, abból ne hiányozzon semmi.

Az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepétől elérik a NAV által készített szja-bevallási tervezetüket. Azoknak is elkezdte már
a postázást az adóhivatal, akik március 16-ig kérték tervezetük megküldését papíron. Május 2-ig mindenkinek megérkezik majd ez a dokumentum.

Aki kézhez kapta a tervezetét, fontos, hogy figyelmesen olvassa el a kapcsolódó tájékoztató levelet, abban ugyanis minden tudnivalót megtalál. A bevallási tervezetet egyeztetni kell a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal. Ha nincs eltérés az adatokban, és egyéb kiegészítés, módosítás sem szükséges, akkor nincs további teendő. A dokumentumot tehát nem kell visszaküldeni a NAV-nak és nem kell az ügyfélszolgálatokra sem bevinni, ugyanis az minden további adminisztráció nélkül, automatikusan hivatalos adóbevallássá válik május 22-e után.


Amennyiben élni kívánnak a lehetőséggel, nem kell megvárni a május 22-i határidőt az 1+1 százalékos felajánlással, amelyet egyszerűen az új felületen keresztül is be lehet nyújtani, akár a bevallástól függetlenül is.
Akik megkapták a tervezetet papíron és nem értenek egyet az abban szereplő adatokkal, azok május 22-ig a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével tudják bevallási kötelezettségüket teljesíteni. Aki időközben regisztrált az ügyfélkapura, az új elektronikus felületen egyszerűbben tudja módosítani, kiegészíteni a bevallási tervezetét.


Ha a NAV hiányol valamilyen adatot, erről is érkezik értesítés a postán megküldött tervezet mellett.

Ebben az esetben, amennyiben nincs más eltérés az adatokban, csak
a mellékelt kiegészítő adat­lapot kell kitöltve visszaküldeni a NAV-nak.
További információ a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) olvasható vagy általános tájékoztatás kérhető a 06-40/42-42-42-es telefonszámon.

Van-e még valamilyen teendőm, miután átnéztem és egyetértettem az adóhatóság által elkészített adó­bevallási tervezettel, kell-e erről értesítenem a NAV-ot? Meddig lehet átnéznem a tervezetet? MW Központi Szerkesztőség -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!