Hírek

2017.04.24. 09:03

Tünetek jelezhetik a hirtelen szívleállást

Címkék#Hírkereső

A hirtelen szívleállások egy része azért következik be, mert sokan figyelmen kívül hagyhatják a potenciálisan életmentő figyelmeztető jeleket, amelyek órákkal, napokkal vagy akár hetekkel előrevetítik a bajt – írja a HáziPatika.

MW Központi Szerkesztőség

Az új kutatás rámutat, hogy a középkorú betegek fele átéli ezeket
a jeleket. Általában mellkasi fájdalomra vagy légszomjra panaszkodtak a szívmegállást megelőző időszakban.

A szívinfarktusnak szövődménye lehet a hirtelen szívhalál, de a köznapi nyelven gyakran szívrohamként emlegetett infarktus nem mindig végződik halállal. Néha minden előjel nélkül sújt le, de gyakran már hetekkel korábban jellegzetes előjelei lehetnek. A tüneteket komolyan kell venniük
a betegeknek, hívják a mentőket, mielőtt összeesnének. Ekkor van a legtöbb esélyük, hogy túléljenek egy ilyen esetet. Fontos, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a szívpanaszokat, egy súlyos esemény lehetséges jeleit, abban a hiszemben, hogy csak emésztési zavaruk van. Ha valakire az éjszaka közepén légszomj és mellkasi fájdalom tör rá, jobb, ha nem próbálja otthon kibekkelni.

A szívmegállás kockázatát növelheti egy korábbi szívinfarktus, szívkoszorúér-betegség és bizonyos örökletes betegségek, amelyek befolyásolják a szívverést. Azok az emberek, akiknél ismert a magas kockázat, beültetett defibrillátort kaphatnak, amely visszatéríti a szívet a megfelelő működéshez. A szívmegállás közegészségügyi probléma, fontos, hogy egy járókelő is tudja, mi a teendő, hogyan kell segíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!