Hírek

2017.04.03. 08:25

Váratlan költségek ingatlan vásárlásakor

Címkék#Hírkereső

Jelentős fordulat következett be a lakáspiacon tavaly – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

MW Központi Szerkesztőség

Ennek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot, ami magával hozta a hitelezés újraindulását, a megtakarítások növekedését, emellett fennmaradt az alacsony kamatok időszaka – tette hozzá.

Lakásvásárlásnál még a keresés időszakában kiemelten figyeljünk arra, hogy a vételáron felül további jelentős költségek is felléphetnek – figyelmeztet a Magyar Idők. Ilyen például az adó és az illeték, a tulajdoni lap kiváltása, illetve a most már minden lakás esetében kötelező energiatanúsítvány.

Kiadással jár továbbá az ügyvéd közreműködése és az ingatlanközvetítőt megillető jutalék. Ennek összege eléggé változó, leggyakrabban a vételár 1,75–5 százaléka között mozog. A vétel akkor adómentes, ha egy lakás megvásárlása és eladása között legalább öt év telik el. Ha a vevő egy éven belül továbbadja az ingatlant, akkor 15 százalékos adóterhet kell megfizetnie, a másodiktól az ötödik év végéig progresszívan nő a kedvezmény összege.

A vevő által fizetendő illeték számítási alapértéke csökkenthető az egy éven belül eladott másik lakóingatlan értékével. Ha pedig a vásárló 35 évesnél fiatalabb, első lakását vásárolja és az legfeljebb 15 millióba került, akkor az illeték összege a felére csökken. Illetékmentes a lakásvásárlás, ha a frissen szerzett lakóingatlan értéke kisebb, mint az eladotté, illetve házastársak és egyenes ági rokonok közötti visszterhes vagyonátruházás esetén. Mindig érdemes tájékozódni arról, hogy mely esetekben lehet kedvezményes illetéket fizetni.

A KSH adatai szerint Budapesten az eladók 44, a megyeszékhelyeken pedig 35 százaléka fordul továbbra is inkább ingatlanközvetítőhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!